Tv-stjärna ska samla in miljoner för att hjälpa de hotade orangutangerna

Foto: World Land Trust

Planen är att dra in en miljon pund på två veckor, med start i dag.

Det är tidningen The Guardian som skriver att sir David Attenborough, den världsberömde brittiske programledaren som medverkat i serier som Liv på jorden och Den levande planeten, nu deltar i ett projekt som handlar om att dra in en miljon pund fram till den 16 oktober. Pengarna ska användas till att skydda skogsområden på Borneo som fragmenterats av avverkningar men som ändå fyller en extremt viktig funktion för de hotade orangutangerna, inte minst som korridorer mellan skogsområden som i övrigt är omgivna av oljepalmsplantager och annan jordbruksmark.

Projektet leds av organisationen World Land Trust som skriver på sin hemsida:

(…) WLT has identified a corridor of adjoining parcels of land along the north bank of the Kinabatangan River, between two existing reserves. By making strategic purchases to secure this land bridge between reserves, the overall area of forest for Orang-utans will be greatly increased.

Enligt The Guardian finns det runt 54 000 orangutanger kvar på Borneo, och ytterligare 6 600 på Sumatra. Sir David Attenborough ska enligt tidningen ha sagt:

– Every bit of the rainforest that is knocked down is less space for orangutans. They have been reduced very seriously in the past decade, and we must do all we can to reverse this devastation.


Tips: Missa inte SVT:s Världens natur som just nu sänder en serie i tre delar om Attenborough.

Miljö online2

Liknande artiklar