EU lovar 10 miljoner € till tyfondrabbade Filippinerna

Foto: NASA (Public domain)

Tyfonen Hayian som under helgen drog fram över Filippinerna har orsakat enorma skador och minst 10 000 dödsoffer. Nu utlovar EU extra pengar till de drabbade områdena.

EU:s utvecklingskommissionär Andris Pielbags är på plats i Filippinerna. Nu utlovar han 10 miljoner euro till de drabbade områdena, för att hjälpa till att återställa landet. Han säger:

Beyond humanitarian assistance, the EU is already making resources for rehabilitation and reconstruction available to ensure that there is a smooth transition from the crisis management to rebuilding people’s lives. We would like to see no gap between the emergency relief and the longer-term actions, and we will work closely with the Government and other development partners for this to happen.

EU har sedan tidigare utlovat tre miljoner euro. De tio miljonerna läggs ovanpå detta.

Medan det inte går att säga att enskilda tyfoner och andra extrema väderfenomen orsakas av klimatförändringarna, blir forskarna alltmer säkra på att antalet extrema väderfenomen och deras styrka ökar på grund av klimatförändringarna. I de pågående klimatförhandlingarna i Polen, höll Filippinernas representant igår ett starkt tal där han vädjade till världens ledare att agera.

Miljö online2

Liknande artiklar