Fler gruvor planeras på naturskyddad mark i Jokkmokk

Foto: jsandb

Brittiskägda Jokkmokk Iron Mines AB söker tillstånd för ytterligare en gruva i kommunen. Gruvan är planerad på ett område som är naturskyddat enligt Natura 2000, samt utgör vinterbetesmarker för samebyn Sirges.

Det kritiserade gruvbolaget har inte låtit sig skrämmas av sommarens protester inför provsprängningarna i Kallak i samma kommun. Lokalbefolkning, samer och miljöaktivister försökte in i det sista visa vilken katastrof gruvan innebär för miljö och renskötsel. Kommunalråd Stefan Andersson svarade retoriskt på kritiken – det gällde bara en gruva, och det fanns inte fog för de skeptiska röster som menade att med en gruva följer stora investeringar och ännu fler gruvor.

Nu vill alltså gruvbolaget undersöka ett område på ca 7000 hektar i Ågåsjieggeområdet, öster om byn Nautijaur. Enligt företaget visar undersökningar ”på en god potential för fynd av järn i en mycket attraktiv geologisk miljö”.

Samebyn Sirges och Svenska samernas riksförbund (SSR) är förtvivlade över beskedet.

– De borde ha fört den dialogen med oss i det här fallet, nu ansöker de utan att ens nämna det till oss, säger Jakob Nygård, ordförande i Sirges, till Norrländska socialdemokraten.

Läs mer om gruvkonflikten i Jokkmokk här.

Miljö online2

Liknande artiklar