Japan får kritik inför årets valjakt

Foto: Jeremy Sutton-Hibbert, Greenpeace

USA, Australien, Nya Zeeland och Nederländerna i gemensamt uttalande.

I början av året drabbade miljöaktivister från organisationen Sea Shepherd samman med japanska valfångare i Södra ishavet, något exempelvis Dagens Nyheter rapporterade om.

Inför årets valjakt har fyra länder gått ut med ett gemensamt uttalande  där man uppmanar både valjägare och miljöaktivister till lugn.

The Governments of Australia, the Netherlands, New Zealand, and the United States jointly condemn any actions at sea that may cause injury, loss of human life or damage to property or the marine environment during the 2013/14 Southern Ocean whaling season.

Samtidigt påpekar de fyra länderna att de själva är mycket kritiska till valjakten och att de tänker fortsätta arbeta för att Japan upphör med denna.

Our Governments remain resolutely opposed to commercial whaling, including so-called ’scientific’ whaling, in particular in the Southern Ocean Whale Sanctuary established by the International Whaling Commission. Lethal research techniques are not required for modern whale conservation and management. We will continue to engage on this matter.

Enligt tidningen The Mainichi planerar Japan att under årets valjakt, som sträcker sig fram till i mars, döda 935 vikvalar och upp till 50 sillvalar. Japan kritiseras ofta för att man går runt det internationella förbudet mot kommersiell valjakt genom att påstå att jakten sker i vetenskapligt syfte.

Miljö online2

Liknande artiklar