Tre miljarder tog flyget under 2013

Foto: Tony Alter

Varje minut lyfter 52 flygplan runt om i världen. Trots effektiviseringar ökar utsläppen snabbt.

I ett pressmeddelande från The International Air Transport Association, IATA, framgår att de flygs som aldrig förr. För tio år sedan, 2004, var det ungefär två miljarder passagerare som valde att ta flyget. I år väntas antalet flygpassagerare nå 3,1 miljarder, och prognosen för 2014 visar att det då blir ytterligare cirka 200 miljoner passagerare, sammanlagt alltså runt 3,3 miljarder.

IATA:s generalsekreterare Tony Tylor säger i ett tal att 2013 är första året någonsin som antalet flygpassagerare når över tremiljardersstrecket.

– So we are approaching a point where this industry will move half the world’s population from one place to another over the course of a year.

Enligt IATA har flygindustrin jobbat hårt med energieffektiviseringar de senaste åren. Samtidigt utgör flygtrafiken i världen fortfarande ett växande miljöproblem, inte minst vad gäller dess klimatpåverkan. Bränsleanvändningen, som i princip helt består av fossila bränslen, väntas under 2014 uppgå till runt 288 miljarder liter (76 miljarder gallons), en ökning med 17 procent sedan 2004.

Miljö online2

Liknande artiklar