Livsmedelsföretagen ställer krav på certifierad palmolja

Foto: Rainforest Action Network

Palmolja utgör ungefär hälften av oljan i livsmedel globalt och nu vill den svenska livsmedelsindustrin bidra till ökad certifiering.

Livsmedelsföretagen representerar 850 företag och styrelsen har nyligen beslutat man gemensamt ska verka för att svenskproducerade livsmedel bara ska innehålla certifierad palmolja senast under 2015. Palmoljan ska vara certifierad enligt riktlinjer från Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO) som startades av företaget Unilever och samlar en rad företag och organisationer som verkar för certifiering av palmolja.

Palmolja används för olja till matlagning, livsmedel, kosmetika, hygienprodukter, och biobränslen. Varje år produceras 50 miljoner ton palmolja vilket utgör 30 procent av världens vegetabiliska olja. Ca 85 procent av palmoljan tillverkas i Indonesien och Malaysia, men produktionen växer även i centrala Afrika. Produktionen är en starkt bidragande orsak till tropisk skogsskövlingen och hot mot den biologiska mångfalden. Exempelvis riskerar orangutangerna på Sumatra och Borneo (som till 96,4% delar människans genuppsättning) att bli utrotade under vår livstid.

Bra initiativ med alla aktörer som vill ha certifierad palmolja. Men man undrar ju – finns det inte bättre alternativ som kan ersätta palmoljan?

Miljö online2

Liknande artiklar