Illinois förbjuder farlig plast i tvål

Foto: 5 Gyres Institute (C)

Illinois är första delstaten att förbjuda mikropärlor av plast i tvål.

Det handlar om viss flytande tvål, som innehåller så kallade mikropärlor av plast. Dessa används för att de har en skrubbande (peelande) effekt på huden, men kan vara väldigt miljöfarliga. I USA har organisationen 5 gyres undersökt plastens påverkan på vattensystemet och kommit fram till att den är mycket skadlig. De stora sjöarna har mycket höga halter av mikropärlor, högre än något annan uppmätt vattten.

Problemet  med mikropärlor är att fiskar äter dem i tron att det är mat, vilket gör att fiskens mage blir uppfylld och hindrar den från att få i sig tillräckligt med riktig mat. Pärlorna kan också suga åt sig de föroreningar som redan finns i vattnet, som ett sorts svamp. När fisken sedan äter dem, eller vi dricker dem, får vi i oss stora mängder föroreningar.  Dricksvattnet kan förgiftas, eftersom pärlorna inte går att rensa bort i reningsverk på något bra sätt.

I USA har alltså delstater nu börjat ta tag i detta problem. Illinois är först ut med att förbjuda försäljning av tvål med mikropärlor 2019. New York och Kalifornien överväger förbud, men har ännu inte satt några datum. EU har ännu inte förbjudit pärlorna, men 1100 andra ämnen i kosmetika.

Oceanografen Daniel Hansson skrev hos oss för en tid sedan om att vårt plastberoende ger havet migrän.

Miljö online2

Liknande artiklar