Helsingfors skapar transportsystem som konkurrerar ut bilen

Foto: Otso Kivekäs

Helsingfors satsar på att skapa ett nytt kollektivt transportsystem som kommer att göra bilägande meningslöst. Systemet kommer att lanseras redan 2025 och förhoppningen är att det blir så pass bra att det inte finns någon anledning att äga en bil.

Genom en app i telefonen ska du kunna beställa transport som är tillräckligt billigt, flexibelt och välkoordinerat att det konkurrerar ut egen biltransport. Appen fungerar som en reseplanerare och betalningsplattform där allt från bussar, förarlösa bilar, färjor och hyrcyklar finns som transportmedel.

Den finska huvudstaden tar ett till steg mot ett hållbart transportssystem. Förra året lanserades en minibusservice där resenärerna först skriver in vart de vill åka ifrån och vart de ska, därefter kalkylerar en app den bästa vägen för resenärerna.

När Helsingfors om tio år reser snyggt och miljövänligt kommer vi sitta där med vår utdaterade förbifart och känna oss ganska töntiga.

Miljö online2

Liknande artiklar