Stillahavsöar rekordfastar för klimatet

Foto: YXO via Flickr

Aktivister från hela världen har arrangerat världens hittills största fasta i protest mot klimatförändringarna. Särskilt engagerade i protesten är Stillahavsöarna.

Den andra december valde uppskattningsvis 10 000 människor över hela jorden att inte äta, för att försöka förmå starkare åtgärder mot klimatförändringarna, rapporterar RTCC. Fastan, som tog plats samma dag som COP20 i Lima startade, var startskottet på en 365 dagar lång ”fastekedja”. Under det kommande året kommer en person fasta varje dag fram till det stora klimattoppmötet i Paris i december 2015.

Majoriteten av de som fastade kom från ögruppen Tuvalu i Stilla Havet. Tuvalu är ett av de länder i området som hotas att läggas under vatten om havsnivåerna stiger ännu mer. Supermiljöbloggen har tidigare berättat om att världens första officiella klimatflyktingar kom härifrån. Nu valde alltså över hälften av Tuvalus befolkning att delta i fastan. Bland dessa fanns bland annat landets premiärminister och utrikesminister. Regeringsföreträdare från Fiji, Cooköarna och Nauru deltog även dem.

Fasterörelsen skapades vid klimatförhandlingarna i Warszawa förra året. Initiativtagare var den filippinska aktivisten och klimatförhandlaren Yeb Sano.

Miljö online2

Liknande artiklar