Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Regeringen föreslår skatt på el från vind och vågkraft med en effekt på 32 kilowatt och solkraft med en effekt på 144 kilowatt. Det innebär att solcellsanläggningar med en yta över 1000 kvadratmeter kommer att beskattas. Bakgrunden till förslaget är avtal med Norge. Men förslaget möter skarp kritik.

    Förslagen finns i promemorian ”Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016”. Skatten föreslås bli cirka 30 öre per kilowattimme. Förslaget påverkar alltså inte solel från ett villtak, men för större solcellsanläggningar får det konsekvenser. Förslaget har fått skarp kritik, skriver Dagens Nyheter.

    Att betala energiskatt för el man producerar och sedan använder själv är ologiskt. Det är ungefär som om du skulle betala skatt på det bröd som du själv bakar och äter upp, säger forskaren Johan Lindahl till DN.

    Gustav Hemming (C), miljölandstingsråd Stockholm, är en annan kritiker av förslaget:

    Det är vansinnigt att Stockholmsregionens ambitiösa miljöarbete nu ska straffbeskattas. Miljöpartiet har återigen blivit totalt överkörda i en viktig miljöfråga, säger han i ett pressmeddelande.

    Kritik riktas även mot att förslaget innebär att  effekten inte räknas per anläggning utan per organisation.

    Det innebär att stor orättvisa. Om till exempel Ica vill satsa på solel kan varje handlare ha upp till 144 kw utan att behöva betala energi­skatt. Medan Coop som har ett organisationsnummer bara kan ha 144 kw totalt för hundratals butiker, säger solcellsföretagaren Harald Överholm till DN

    Energiminister Ibrahim Baylan (S) säger till DN om kritiken att:

    Jag förstå hur man tänker. Men vi ser framför oss ett system där man kan vara både producent och konsument. Därför har vi tillsatt en energikommission, som också har i uppdrag att titta på de här styrmedlen

    Bakgrunden till förslaget är en ändring i avtalet mellan Sverige och Norge om en gemensam marknad för elcertifikat. Ändringen innebär att det nuvarande undantaget på skatt från förnybara energikällor ska begränsas. Undantaget har kritiserats av både den svenska och norska energiindustrin för att orsaka snedvridning av elcertifikatmarknaden, skriver Finansdepartementet.  Systemet med elcertifikat innebär att de som producerar förnybar el kan tjäna pengar, utöver elförsäljningen, på att sälja certifikat till elleverantörer, mer finns att läsa hos Energimyndigheten.

    Skatten föreslås gälla från 1 juli 2016.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.