Indien siktar på 100 procent elfordon – till 2030

Indien, New Delhi
Foto: Ville Miettinen (CC-BY-2.0)

Norge har börjat titta på om landet kan kräva att samtliga bilar som säljs från och med 2025 är eldrivna, och Nederländerna är inne på samma spår. Nu ska också Indiens energiminister träffas med landets miljöminister för att titta på hur det enorma landet kan bli den första helt elbilsdrivna nationen i världen.

Från och med 2030 tänker Indien börja att bara sälja elfordon. Det har landets transportminister Nitin Gadkari gått ut med, och uttalandet ligger i linje med landets målsättning att bli det första landet i världen med enbart eldrivna fordon. Planen är att ta bort handpenningen på elbilar och att människor ska kunna betala för bilen genom besparingarna de gör när de inte behöver köpa olja.

Den ekonomiska rimligheten i målsättningen har ifrågasatts, men det har inte nödvändigheten i förslaget. Trots att klimatförändringarna kan ses som ett tillräckligt motiv är luftkvaliteten ett minst lika starkt kort. Indiens huvudstad New Delhi har nu sämre luftkvalitet än Peking, och kallas planetens mest förorenade stad.

Miljö online2

Liknande artiklar