Solenergi i Indien – på väg att bli billigare än kolkraft

Foto: Vinaykumar8687 ( Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.)

Priset på solenergi rasar i Indien och nu är solenergi bara 15 procent dyrare än kolenergi. Med nuvarande trend bedöms solel vara 10 procent billigare än el från kol redan 2020, skriver CNN Money.

Det finns redan exempel på fall där solenergi är billigare än kol. Som Supermiljöbloggen tidigare skrivit om så planerade det indiska energibolaget Rattan India Power att bygga ett nytt kolkraftverk i delstaten Punjab. Men när det räknade på det visade det sig att det skulle bli billigare att sätta upp solpaneler över hela området, vilket de nu har ansökt om.

300 miljoner människor lever utan el i Indien. Att utrota elfattigdomen är en av de mest prioriterade frågorna för Indiens premiärminister Narendra Modri. För att uppnå det planerar Indien bland annat att öka volymen solenergi tjugofalt till 2022 jämfört med nu. Men Indien planerar samtidigt att också öka kolproduktionen.

Miljö online2

Liknande artiklar