USA och Kina redo att skriva under klimatavtalet

Foto: Pete Souza

På torsdagen berättade USA och Kina att de tänker skriva under klimatavtalet från Paris nu i april. Beskedet är ett stort steg framåt för det globala klimatarbetet.

Det faktum att världens värsta utsläppsbovar nu väljer att ställa sig bakom avtalet från december är en mycket positiv nyhet. De båda stormakternas val att skriva under klimatavtalet sänder starka signaler till andra länder. Det visar också att nyckeln till ett lyckat klimatarbete ligger i ”mindre snack och mer verkstad”, särskilt om vi vill klara det uppsatta tvågradersmålet.

Klimatavtalet kommer att kunna skrivas under i ett års tid med början den 22 april. Det träder först i kraft när 55 länder, som står för åtminstone 55 procent av världens utsläpp, har gått med på det. Tillsammans står USA och Kina för 40 procent av de globala utsläppen.

Miljö online2

Liknande artiklar