Chockhöjningen: 20 grader varmare än normalt i Arktis

Foto: Pixabay

Nya oroande data visar att Arktis varit 20 grader för varmt under hösten. Mänskligt orsakade koldioxidutsläpp leder till att havsisens minskning går alarmerande mycket fortare än tidigare beräknat.

Danska och amerikanska forskare larmar om att Arktis temperaturer varit 20 grader varmare än vad som är normalt för årstiden, skriver DN. Vanligtvis ska temperaturen ligga på omkring 20 minusgrader, men rör sig nu kring nollstrecket.

Värmerekordet tros bero på att de så kallade ”självförstärkande effekterna” går allt snabbare. När havsis smälter frigörs stora vattenytor som, till skillnad från isen, inte reflekterar utan istället absorberar solens strålar. Det värmer upp havet och luften ytterligare. Dessutom påverkar den minskande ismassan förutsättningarna för att bygga upp ny is inför nästa säsong.

 

Miljö online2

Liknande artiklar