Idag är Jordens dag

Foto: NASA's Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio / Earth Observatory

Idag är Jordens dag, och Earth Day Network har lanserat en kampanj för miljö- och klimatkunnighet. Samtidigt har March for Science gått av stapeln.

Efter #fakenews och faktaresistens behövde många en dag tillägnat fakta och kunskap.

Vi behöver bygga ett globalt medborgarskap som är flytande i koncepten av klimatförändringar och medvetet om det oöverträffade hotet mot vår planet. Vi behöver ge alla kunskap för att försvara miljöskyddet, skriver Earth Day Network på sin hemsida.

Klimatfakta

  • Det senaste århundradet har havsnivån höjts med 20 cm. Hastigheten de senaste två decennierna har varit dubbelt så snabb som innan.
  • Sedan slutet av 1800-talet har jorden värmts med ungefär 1,1 grader. Den större delen av uppvärmningen har skett de senaste 35 åren, med 16 av de 17 varmaste åren efter 2001.
  • Mellan 2002 och 2006 förlorade Grönland mellan 150 och 250 kubikkilometer is. Antarktis förlorade 152 kubikkilometer is mellan 2002 och 2005.

facebook-eventet för March for science Stockholm hade över 1100 personer sagt att de skulle komma, och dubbelt så många sagt sig vara intresserade.

Vetenskapen vill berätta, och vetenskapen kan klargöra. Bara genom beslut baserade på vetenskaplig kunskap kan den positiva utvecklingen fortsätta. Vetenskapen måste höja sin röst när vetenskapliga fakta åsidosätts. Därför marscherar vi för vetenskapen i dag, skriver preses för vetenskapsakademierna i Sverige, Danmark och Norge på SvD idag.

Vill du engagera dig? Här hittar du tips på organisationer. Läs också Emma Fagervalls ledare ”Vi måste alla VÅGA ta ansvar för klimatkrisen”.

Klimatet tillhör oss alla, och vi kommer alla i framtiden behöva bada i valen vi gör idag. Vi kommer alla tvingas acceptera förändringar och verkningar utom vår kontroll i en värld vi så strävsamt skapat i vår ovilja att idag välja för klimatet. Hur våra hav, vår verklighet, då ser ut är upp till oss.

Miljö online2

Liknande artiklar