San Francisco stämmer oljejättar på grund av klimatkostnader

Foto: Paul.h

San Francisco och Oakland stämmer fem oljejättar (ExxonMobil, BP, Chevron, ConocoPhillips och Shell) och kräver att de ska betala för skyddsvallar och annat som krävs för att skydda städerna mot det stigande havet.  

Som skäl till stämningen anger de att konsekvenserna av havsytehöjningen kommer bli allvarliga. Bara i San Francisco bedöms värden på minst 50 miljarder dollar riskeras på grund av havsytehöjningen.

De hänvisar också till det faktum att oljebolagen i decennier har känt till att deras produktion leder till ett varmare klimat. 1968 varnade en forskningskonsult på American Petroleum Institute (API), en branschorganisation för fossilbolag, att utsläpp av koldioxid nästan säkert orsakar betydande uppvärmning och havsytehöjning.

På 80-talet ska API och dess medlemsorganisationer känt till att det var sannolikt att den globala uppvärmningen skulle leda till katastrofala konsekvenser, anger San Francisco.

San Franciscos stadsadvokat Dennis Herrera motiverar sin kritik mot oljebolagen med:

Instead of owning up to it, they copied a page from the Big Tobacco playbook. They launched a multi-million dollar disinformation campaign to deny and discredit what was clear even to their own scientists: global warming is real, and their product is a huge part of the problem. Now, the bill has come due. It’s time for these companies to take responsibility for the harms they have caused and are continuing to cause

Miljö online2

Liknande artiklar