Idag röstade EU-parlamentet för att förbjuda engångsprodukter av plast

Idag röstade EU-parlamentet för att förbjuda engångsartiklar i plast. Om förslaget går hela vägen igenom kommer bestick, tallrikar, tops och sugrör förbjudas i unionen från och med 2021.

EU tar ett stort steg mot att förbjuda engångsartiklar i plast när parlamentet nu röstat för förhandlingsmandat i frågan. Nu återstår att se vad EU-rådet och EU-kommissionen tycker om förslaget. Förhandlingarna mellan parterna börjar nästa vecka.

ETC skriver att produkterna som kan förbjudas utgör cirka 70 procent av skräpet som återfinns i haven och på stränderna. I direktivet måste också tobakstillverkarna ersätta plast i cigarrettfilter med ett alternativt, miljövänligt material.

Dessutom skulle engångsförpackningar för snabbmat begränsas, och fiskeutrustning som ”spöknät”, som står för över en fjärdedel av allt plastskräp i haven, får ökat producentansvar och krav på bättre insamling. Det införs också ett insamlingsmål för dryckesflaskor på 90 procent.

– Försätter nedskräpningen av plast i samma takt som i dag så kommer mängden plast i världshaven att väga mer än all fisk år 2050. Därför välkomnar jag att EU nu tar ledaransvar för omställningen till minskad plastkonsumtion och framtagandet av miljövänliga alternativ. Det är hög tid att nedskräpningen i haven får det internationella fokus som det förtjänar och att EU:s medlemsländer tillsammans tar ett tar ett krafttag för att stoppa nedskräpningen, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) i ett pressmeddelande.

Svenskt näringsliv var dock emot förslaget.

RÄTTELSE: I en tidigare version framstår det som att förslaget är klubbat och klart, vilket inte stämmer. Rätt är att EU-parlamentet har bestämt att förhandla förslaget med EU-rådet.


SMB kämpar för en ren miljö. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar