Tusentals skolelever över hela Europa klimatstrejkar

Foto: Leonard Lenz

Fler och fler ungdomar följer Gretas exempel. Runt om i flera europeiska länder samlas nu tusentals personer för att strejka för klimatet.

När Greta Thunberg i höstas satte sig utanför Sveriges riksdag för att klimatstrejka startade hon en flodvåg av liknande protester över hela världen.

I Belgien har 32 000 elever nu gått in på tredje veckan av skolstrejk, för att fånga politikernas uppmärksamhet. Under söndagens arrangerades också en klimatmarsch med 70 000 deltagare.

Även i Schweiz och Tyskland har stora klimatstrejker pågått den senaste veckan. I Tyskland beräknas 30 000 ungdomar från 50 olika städer ha demonstrerat i fredags – rekord för deras del. Skolstrejker anordnas även i 15 schweiziska städer.

Det är inte bara i Europa som klimatstrejkerna pågår. I slutet av november uppmärksammades stora demonstrationer i Australien, där 10 000 ungdomar uppskattas ha deltagit.

Samtidigt som protesterna fortsatte tog Greta Thunberg med sig klimatstrejken på tåget till World Economic Forum i Davos. På plats i Davos deltog hon givetvis i de schweiziska ungdomarnas strejk.


SMB bevakar klimatstrejkernas utbredning. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar