Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Açaí: Superbär eller onyttig miljöbov?

  Foto: Pixabay

  Idag publicerades ett reportage i DN där det trendiga açaí-bäret presenteras som en potentiell räddning för Amazonas regnskogar. I ett intimt möte med bönderna får vi en insikt i hur bäret både konkurrerar ut miljöfarlig köttproduktion i området och stärker det lokala samhället. Men är det verkligen vi i västvärlden som ska konsumera detta superbär?

  Mat tenderar att gå i trender, som exempelvis explosionen av avokado, goji och açaí som superfoods, eller quinoa som ett hälsosammare alternativ till pasta. Açaíen framställs nu också som Amazonas potentiella räddare från jätteplantager och gruvdrift. I reportaget beskriver några av bönderna hur de lämnat jakt på guld och produktion av kött för just detta superbär som växer vilt i regnskogen.

  Varje år producerar Amazonas omkring 1,5 miljoner ton açaí och det är en industri som omsätter 16 miljarder kronor. Merparten av bären går till den inhemska konsumtionen, men exporten ökar kraftigt för att också nå köpstarka konsumenter i andra delar av världen.

  Jag kommer tjäna mer på açaí än allt annat jag jobbat med i regnskogen, säger en av bönderna till DN.

  Men den växande efterfrågan på superbären är inte odelat positiv. Problemet med mattrender är signalen vi konsumenter skickar tillbaka till produktionslandskapen. Genom en kollektiv massförfrågan expanderar tillfälligt produktionen av just dessa råvaror, något som kan sätta stor press på lokala ekosystem långt ifrån oss.

  Ett annat stort problem med flera av dessa superfoods är att de produceras långt ifrån de tilltänkta konsumenterna, vilket kräver långa transporter. Många av transporterna hanteras via flyg, det gäller bland annat för sockerärtor, odlade blåbär, goji eller just açaí, vilket genererar stora utsläpp.

  Hoppet är att just açaí ska ta ett steg i rätt riktning.

  Men açaíbärets rykte som superbär kan dock vara hotat. Lunds universitet har nyligen jämfört olika bärs förmåga att förebygga viktuppgång hos möss. Av studien framgick bland annat att lingon, aronia och svarta vinbär kan motverka fetma medan açaibäret inte höll måttet. Inte ens dess höga antioxidantkoncentration kunde mäta sig med aronian, en buske som vi i Skandinavien ofta kan hitta i grannens trädgård eller stadens offentliga parker.

  Açaí snarare främjar fetma, säger Lovisa Heyman-Lindén vid Lunds universitet till Expressen.

  Açaí-bäret må vara en potentiell del av omställningen i Amazonas, en möjlighet för lokalbefolkningen att hållbart försörja sig på ett ekosystem som under decennium skövlats för att ge plats för betesdjur, palmolja och gruvdrift.

  Men vi i västvärlden som blir allt mer sjuka och överviktiga, är det verkligen vi som bör vara målgruppen för sådana här satsningar? Är det inte snarare dags att ta en promenad till närmsta park eller trädgård för att skörda våra lokala superbär? Inte lika exotiskt, men iallafall hälsosamt och miljövänligt.


  På regelbunden basis skriver Supermiljöbloggens skribenter ledare. Fler krönikor och ledare från Supermiljöbloggen hittar du på SMB Opinion.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra