Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Hanna Lidström: ”Vi lever i ett system som premierar utsläppare”

  ”De flesta vet att klimatet är på väg att fullständigt spåra ur. I dagens takt når Sverige utsläppsmålen 150 år för sent, och våra utsläpp leder katastrofala konsekvenser.” Det skriver Hanna Lidström, språkrörskandidat för Grön Ungdom i årets sista debattartikel här på Supermiljöbloggen. 

  Gott nytt år! Ett nytt år betyder för många nya löften, och många lovar att förändra sina vanor till förmån för klimatet. Men vårt engagemang får inte stanna i individuella löften- vi måste sätta press på politiken.

  Det är många som avlägger ambitiösa klimatlöften. Vissa lovar att aldrig glömma att släcka lampan, andra källsorterar nitiskt eller försöker ta en extra kort dusch. Många har ändrat på sina matvanor till förmån för klimatet. Allt detta är bra, oftast för såväl klimatet som plånboken och hälsan.  Men individuella livsstilsförändringar räcker inte. Vi måste se att när det kommer till det enorma gemensamma problem som klimatfrågan är krävs också gemensamma lösningar.

  De flesta vet att klimatet är på väg att fullständigt spåra ur. I dagens takt når Sverige utsläppsmålen 150 år för sent, och våra utsläpp leder katastrofala konsevenser. Det händer inte i bara framtiden, utan nu, samtidigt som vi skålar i champange på balkongen.

  2015 har varit ett år där klimatkatastroferna har varit svåra att blunda för. Året började med att hundratusentals människor drevs på flykt i från sina hem i det lilla öriket Vanuatu efter att cykonen Pam dragit in med full kraft. I somras dog tusentals i en svår värmebölja i Indien och under hösten har  har ovanligt stora skogsbränder härjat på Indinesien. I dagarna ser vi enorma översvämningar i Storbritannien, och i Sverige upplever vi den varmaste vintern på 200 år.

  Men 2015 har också varit året världens ledare för första gången samlades för klimatet. Från klimattoppmötet Paris tar vi med oss stora löften, och nu är det upp till oss att hålla våra politiker ansvariga för att leva upp till det.

  Det är många i Sverige som vill minska sina utsläpp men de kämpar i motvind. Vi lever i ett system som premierar utsläppare genom att göra det billigt att släppa ut och dyrt att välja det klimatsmarta alternativet

  Vi vill göra tvärt om och istället gynna det som inte släpper ut. Med koldioxidskatter, trängselskatter i städerna och en koldioxidskatt på flyg kan vi satsa på att bygga ut och sänka priset på kollektivtrafik, göra det lättare att energieffektivisera sitt hus och ha råd med klimatsmarta livsmedel.

  I dag har vi ett samhälle som straffar den som inte vill släppa ut genom att göra det dyrare, och sedan skuldbelägger den som inte äter helvegetariskt eller sopsorterar varje pryl. Att vara klimatvänlig borde vara det enklaste, roligaste och billigaste. Därför kommer jag inte avge några nyårslöften om hur mitt liv ska bli klimatsmartare. Jag lovar istället att driva på för en mer rättvis klimatpolitik.

  2016 är ett avgörande klimatår. Vi måste kräva politiska lösningar på våra gemensamma utmaningar.

  Hanna Lidström
  Språkrörskandidat Grön Ungdom

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra