Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  ”Hej 08:a! Spara på vattnet. Ta inte med dina storstadsfasoner till Almedalen!”

  Vatten är vår viktigaste resurs och inför Almedalsveckan uppmanar därför Tomas Eriksson, gruppledare (MP) i Stockholms läns landsting, sina politikerkollegor (framförallt från Stockholmsområdet) att följa fem enkla råd.

  På söndag inleds den årliga politikerveckan i Almedalen i Visby på Gotland. Totalt väntas 35 000 personer delta på något av alla de över 3 000 olika aktiviteterna som finns med på programmet. Detta betyder att befolkningen i Visby mer än fördubblas. Samtidigt råder det stor vattenbrist på Gotland.

  Grundvattennivåerna är rekordlåga. Vattenbrist är ett relativt okänt fenomen i Sverige där vi är vana vid att ha närmast obegränsad tillgång till vatten. Men i och med ett förändrat klimat kommer vi att behöva vänja oss vid att hushålla med denna avgörande resurs. Jag uppmanar därför mina politikerkollegor (framförallt er från Stockholmsområdet) att följa följande fem enkla råd under er tid i Almedalen.

  1. Spola inte vatten i handfatet när du går på toaletten
  Varje minut spolar du bort ca 4-6 liter vatten. Tycker du det är jobbigt om det låter så finns det mobilapp som åstadkommer samma ljud. Tänk dock på att alla människor behöver gå på toaletten och att det du gör är fullt normalt.

  2. Skippa poolpartyn
  Om du har ett boende en bit utanför Visby med tillgång till pool kan det ju vara lockande att bjuda in vänner och kontakter på ett poolparty. Att byta vatten i en pool kräver dock stora vattenmängder och är dessutom förbjudet i samband med bevattningsförbud. Skippa poolen och häng vid stranden istället.

  3. Duscha med måtta
  Vi behöver faktiskt inte duscha mer än en gång per dag. Visst kan det vara avkopplande med en dusch under en stressig dag med många olika events. Men en dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten. Så spara vatten genom att duscha kortare tid och inte flera gånger per dag.

  4. Fyll disk och tvättmaskiner innan ni kör dem
  Det går åt 50 liter vatten för en tvätt och 15 liter för en disk. Om ni har tvätt eller diskmaskin på ert boende så spara vatten genom att fylla dessa ordentligt innan start. Om du diskar för hand så använd balja och diska inte under rinnande vatten.

  5. Frys eller kyl vatten på kvällen
  Ett effektivt sätt att få tillgång till kallt vatten är att ställa in vatten i frysen eller kylen kvällen innan. Då slipper du stå och spola i väntan på att få kallt vatten i kranen.

  Rent vatten är vår viktigaste resurs. Se till att vi tar vara på den!

  Tomas Eriksson (MP)
  Gruppledare Stockholms läns landsting

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.