Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Jordens Vänner om regeringen och Vattenfall: ”Sveriges beteende är farligt och orättvist”

  ”Den svenska regeringen har i och med kolkraftsförsäljningen och asylreglerna utdelat två hårda slag mot allt vad klimaträttvisa heter. Genom att sälja Vattenfalls brunkol i Tyskland har den både sålt sin egen anständighet och visat upp en total ignorans inför den klimatkatastrof som vi är på väg mot”, skriver Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner i en debattartikel på Supermiljöbloggen idag. 

  Vattenfall ska sälja kolkraften. Efter den svenska regeringens bisarra presskonferens på en lördagsförmiddag i semestertider, står vi i chock. Det var visserligen ett förväntat besked, men vi kan ändå inte förstå det. Jordens Vänner i Sverige har tillbringat en hel del tid både före och efter beskedet med att förklara vad som hänt, och hur, för våra systerorganisationer runt om i världen. Miljörörelsen i Sverige har svårt att förstå, men i andra länder är det helt och hållet obegripligt.

  Inom Friends of the Earth International, och säkerligen andra nätverk runt om i världen, diskuteras Sveriges rekordsnabba vändning från internationellt föredöme till internationell arrogans.

  Jordens Vänner arbetar med klimaträttvisa, ett ord som börjar bli populärt verkar det som. För oss innebär det att vi ställer oss bakom krav på att konsekvenserna i andra länder från svenskars konsumtion ska tas i beaktning när vi formulerar våra miljömål, att vi tillsammans med bland annat ursprungsfolksorganisationer världen över vägrar hylla det ihåliga Parisavtalet, att vi ställer oss bakom Folkkampanjen för asylrätt och inte minst att vi anser att Sverige måste ta ansvar för sina bolags avtryck även när det sker i till exempel Tyskland. Tragiskt nog är allt ovan frågor där den svenska regeringen agerar motpol just nu.

  Andrea S-T
  Andrea Söderblom-Tay

  Den svenska regeringen har i och med kolkraftsförsäljningen och asylreglerna just utdelat två hårda slag mot allt vad klimaträttvisa heter. Genom att sälja Vattenfalls brunkol i Tyskland har den både sålt sin egen anständighet och visat upp en total ignorans inför den klimatkatastrof som vi är på väg mot. Samtidigt har de genom att smälla igen dörren för asylsökanden bidragit till att offra miljoner människors liv – människor som nu hänvisas tillbaka till krig och naturkatastrofer.

  Den av svenska politiker så åtrådda bilden av Sverige som föregångsland i miljö- och mänskliga rättighetsfrågor är nu för evigt skadad av den rödgröna regeringen. Inte bara ekar Vattenfallaffären av Sveriges likgiltighet inför det globala klimatet – nästan samtidigt stänger landet sina gränser för flyktingar, i direkt strid med antagna FN-konventioner.

  Det här kan ha varit Sveriges bästa chans någonsin att bidra till att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Nu säljs den chansen istället till ett riskkapitalbolag med mycket tveksamt rykte – en klimatskurk. Hur kan det INTE vara i alla svenskars intresse att förhindra detta, lever vi inte på samma planet eller?

  Både Mikael Damberg och Isabella Lövin poängterade flera gånger i sin presskonferens att det aldrig legat på förhandlingsbordet att diskutera en avveckling. Det är hyckleri. Alla vet att den möjligheten nu definitivt är borta, men att den funnits kvar som ett framtida diskussionsalternativ om Vattenfall behållit driften. Det är också det enda som vi miljöorganisationer krävt när vi kommenterat affären under våren. Det är förolämpande mot svenska folket att låtsas som att ingen fattar det.

  Kampen mot kolkraften flyttas nu till Tyskland, och Friends of the Earth kommer att fortsätta den där. Sverige behöver inte bry sig längre, så längre klimatkatastrofer och krig kan hållas på behörigt avstånd. Men varje gång en representant för Sveriges riksdag eller regering hävdar att Sverige tar ansvar för miljö eller mänskliga rättigheter, ska vi påminna om vilka ansvar det var som inte togs.

  Andrea Söderblom-Tay
  Ordförande Jordens Vänner / Friends of the Earth Sverige

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.