Det är tuffa tider för klimatarbetet, vilket kanske allra främst illustreras av vad som har beslutats på andra sidan Atlanten sedan Donald Trump blev president för andra gången. Samtidigt händer det saker på EU-nivå: i veckan presenterade EU-kommissionen en ny grön giv. Låt oss göra allt vi kan för att se till så att den för oss ordentligt närmare Parisavtalets mål, skriver Nina Ekelund i veckans krönika.
KRÖNIKA I förra veckan presenterade den nya kommissionens sin storsatsning Clean Industrial Deal – ett försök att väga upp USA:s klimatsatsning Inflation Reduction Act (IRA).
IRA, som antogs under Biden-administrationen, var en av de mest omfattande klimatlagarna i USA:s historia och innehöll flera åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Totalt mobiliserade IRA cirka 370 miljarder dollar för att främja utvecklingen av förnybar energi, inklusive sol- och vindkraft, batterilagring och modernisering av elnätet. De ekonomiska förutsättningarna för expansionen av grön energi förbättrades kraftigt, vilket möjliggjorde för många företag och konsumenter att sänka sina utsläpp.
Nu har delar av IRA dessvärre gått i graven. I januari 2025 utfärdade president Trump en verkställande order som instruerade federala myndigheter att omedelbart pausa utbetalningar av IRA-medel, och ingenting tyder på att de kommer återaktiveras. Nu verkar det i stället som att EU tar vid.
USA:s klimatpaket IRA gynnade omställningen
Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken och före detta italiensk premiärminister, fick för ett år sedan fick i uppdrag av Ursula von der Leyen, kommissionens ordförande, att skriva en rapport om konkurrenskraft. I denna rapport, som publicerades i september 2024, lyfte han fram att USA:s Inflation Reduction Act (IRA) har varit mer effektiv än EU:s strategier för grön omställning.
Några problem som lyfts fram i rapporten för varför USA:s IRA har varit bättre än EU:s arbete med grön omställning är:
- IRA var enklare för företag att söka medel ifrån, medan EU:s motsvarigheter har präglats av mer byråkrati.
- IRA gynnade inhemsk produktion mer effektivt, medan EU:s konkurrensregler har förhindrat.
- IRA hade en tydligare långsiktig strategi (vilket nu har ändrats med Trumps paus eller eventuell nedläggning av IRA).
Mario Draghi menade att IRA var mer kraftfull, enklare att använda och bättre anpassad för att locka gröna investeringar än EU:s strategier. Han föreslog att EU bör förenkla sina regler och skapa mer förutsägbara och långsiktiga stödåtgärder för att konkurrera med USA.
EU tar lärdom av IRA
Med Draghi-rapporten i bakhuvudet kom därtill den 26 februari, vilket var som lilla julafton för oss som följer EU-politiken. Då släppte den nya kommissionen sitt förslag till ’Clean Industrial Deal’, vilket är en vidareutveckling på den förra kommissionens gröna giv. Huvudområdena i denna nya ’rena giv’ är:
- Förenkling av regelverk och minskad byråkrati
- Sänkta energikostnader
- Ökat statligt stöd och investeringar
- Främjande av inhemsk produktion
- Utveckling av arbetskraftens kompetens
- Handelsåtgärder och resiliens för att främja hållbara leveranskedjor
Kommissionen skriver i sin nya giv att den kommer att minska byråkrati, utnyttja den inre marknadens omfattning, främja arbetstillfällen av hög kvalité och bättre samordna politiken på EU-nivå och nationell nivå.
Med andra ord så möter den nya given upp Draghis önskemål. Det finns mycket mer att säga om given för ren industri, men det blir en annan krönika. Det jag däremot funderar över just nu: Vad blir USA:s respons på given? När denna krönika skrivs så har USA:s officiella respons varit osynlig eller obefintlig. De förändringar som skett med USA:s klimatpolitik har tillsammans med nya europeiska given skapat möjligheter för Europa att ta ledningen inom den gröna industrisektorn.
Men är ledningen bra eller dåligt för klimatet? Vi behöver alla höja tempot. Alla länder behöver höja sina ambitioner. Huruvida given för ren industri är Pariskompatibel, det vill säga för oss närmare Parisavtalet, kräver sin analys. Den är troligen otillräcklig, men när USA backar, då är det viktigt att EU inte backar. Under året ska EU-parlamentet diskutera given, låt oss alla se till att den stärks ytterligare och faktiskt för oss närmare Parisavtalet.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till