Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Olivia Linander, 350.org: “En inbjudan. Den 19-21 september leder vi vägen”

  Världens ledare samlas den 23 september i New York under ett extrainsatt klimattoppmöte för att tackla klimatkrisen. Ban Ki-moon, FN:s generalsekreterare, har nämligen sammankallat världens statschefer för ett allvarligt snack om de alltjämt pågående, och alltjämt för långsamma, klimatförhandlingarna.
  “Världens ledare”. Vad innebär det att vara ledare? Vem leder egentligen vägen i klimatfrågan i dag?
  Det här är en inbjudan att delta i People’s Climate Mobilisation som sker om en månad. Den 19-21 september – helgen efter det svenska riksdagsvalet, och helgen innan Ban Ki-moons möte – är det dags för en global aktionshelg för klimatet. På plats i NY förväntas hundratusen människor sluta upp i en klimatdemonstration utan motstycke – men det här ögonblicket berör inte enbart New York och USA. Nej, den här helgen handlar om oss allihop.
  Oavsett utfallet av Ban Ki-moons möte blir detta en helg och ett klimatmöte som förändrar historiens gång. Och det går bara inte att titta åt ett annat håll när något såhär avgörande ska ske.
  Frågan är: Har vi råd att vänta på världens statschefer, eller är det dags för oss att leda vägen i den här omställningen?
  Genom att höja din röst och genom att själv visa vägen kan du vara med och vända utvecklingen. Statschefer från hela världen kommer vara samlade kring klimatfrågan den här veckan – de globala medierna likaså. Vi är många som kommer ta chansen att gå samman och kräva handling inte ord.
  Det finns så många människor som visar vad verkligt ledarskap innebär. Bland önationer i Stilla havet, som hotas av den stigande havsnivån, samlas människor i gemenskapen “Pacific warriors”. Dessa människor tänker inte drunkna, de tänker kämpa för sina liv – och planerar framöver bland annat att paddla ut i traditionella kanoter i en modig uppmaning till fossilindustrin att sluta utvinna och transportera klimatskadlig kol.
  Andra, som den brittiska byn Balcombe som hotas av fossil fracking, väljer att bli självförsörjande på förnybar energi för att tydligt visa att de tänker vara en del av lösningen, inte problemet.
  Samtidigt här i Sverige är vi allt fler som samlas bakom kravet att våra kommuner och universitet ska leda vägen genom att divestera ur, det vill säga sluta investera pengar i, kol-, olje- och gasbolag. Och i helgen samlas tyskar, svenskar och holländare i östra Tyskland för att bygga en lång mänsklig kedja som ett ställningstagande mot Vattenfalls kolutvinning i landet.
  Det finns många sätt att visa klimatledarskap.
  Inget enstaka möte eller sammankomst kommer att lösa klimatkrisen, och vi kan vara långt ifrån säkra på att mötet denna gång ger något resultat. Men på många sätt handlar inte detta om själva mötet. Den här gången ska det handla om oss – engagerade människor som står upp – för att vi ska organisera oss, främja alternativen, stå upp mot fossilindustrin och själva leda utvecklingen mot en rättvis, trygg och fredlig värld.
  Framtiden är här nu.
  Och nu.
  Och nu.
  Och nu.
  “Världens ledare”… Visst är du en ledare? Det är dags för oss att visa: “Vi väntar inte. Vi leder vägen.” Anordna en aktion eller aktivitet, liten som stor, på din ort den 19-21 september. Så visar vi det tillsammans.
  Registrera dig och din aktivitet här.
  Hitta det svenska Facebook-eventet här.
  Olivia Linander, kampanjsamordnare Fossil Free Sverige, 350.org

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.