Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Sophie Jansson, Earth Day: Sverige, agera tillsammans!

  Den 22:a april varje år är det Earth Day. Det är världens största samhällsrörelse där människor över hela världen agerar för miljön, anordnar och deltar i aktiviteter. Det är allt ifrån att plantera träd och plocka skräp till att kontakta sina lokala politiker och påverka lagstiftning.
  Vad som ofta kallas födelsen av den moderna miljörörelsen började i USA år 1970 då konsekvenserna av människans levnadssätt började bli mer påtagliga. Luftföroreningar, smutsigt vatten och industriers ignorans för miljöpåverkan ledde till att 20 miljoner amerikaner den 22:a april år 1970 demonstrerade på gator och torg över hela USA för en mer hållbar framtid. På 90-talet blev rörelsen global och idag involverar Earth Day över en miljard människor i 190 länder.
  Varje år uppmärksammas ett ämne relaterat till vår tids miljöutmaningar och 2014 är temat Green Cities. Detta på grund av att majoriteten av världens befolkning bor i städer och antalet människor som flyttar till urbana områden kommer öka i och med de extrema effekterna av klimatförändringar. Fokus ligger på hur städer kan bli mer hållbara för framtiden och minska koldioxidutsläpp inom tre huvudområden: energi, miljövänliga byggnader och transportmedel. Sverige och svenska städer har kommit långt inom hållbar utveckling och miljövänliga lösningar. Det finns ett stort utbud av ekologiska matvaror, bra återvinningsmöjligheter och förnyelsebara energikällor som alternativ vilket har blivit en naturlig del av vår vardag. Det är inte självklarheter i många länder och är bedrifter vi i Sverige ska vara stolta över.
  Jag genomför just nu ett internship i Washington D.C., USA på Earth Day Network, den internationella organisatören för Earth Day. Mitt arbete som International Coordinator har gett mig ansvar för Earth Day evenemang i Europa. Jag har kontaktat personer på icke-statliga och ideella organisationer, skolor, universitet, personer i politiska partier och i sittande regeringar där jag organiserat aktiviteter med dem inom temat Green Cities, eller vad de än vill göra kopplat till miljön den 22:a april.
  Jag hade aldrig själv hört om konceptet Earth Day innan jag kom till USA, och har frågat mig själv varför många gånger. Sverige och svenska städer hamnar gång och gång på listor över miljövänliga och klimatsmarta platser i världen. Borde inte vi vara några av de mest engagerade kring en dag som Earth Day då? Min uppfattning var att de företagen, organisationer och skolor i Sverige jag kontaktade skulle vara ivriga och intresserade av detta. Till min besvikelse var det inte alls många som nappade och mycket på grund av de inte visste vad Earth Day var för något.
  Om jag jämför med USA som jag nu befunnit mig i under åtta månader, ligger en del i det också i kulturen enligt min uppfattning. I USA och andra länder samlas människor i lokala grupper i samhället och agerar tillsammans; det är ett kollektivt agerande kring ett gemensamt ämne som skapar samhörighet. I Sverige är vi mer individualistiska; var och en sköter sitt på eget håll. På ett sätt är det bra att alla tar eget ansvar för sitt miljöavtryck och gör det till ett fast inslag i sin vardag. Samtidigt får att agera för miljön inte bli en tråkig och obetydlig sak som tillslut upphör, utan miljövänliga handlingar ska uppmuntras. Att få bekräftelse och belöning för sitt agerande är en stor motivation till att fortsätta.
  Jag anser att Sverige om något land ska delta i dessa arrangemang och ytterligare engagera befolkningen. Föregå med gott exempel och visa andra länder vad som görs och framgångarna agerandet för med sig. Därför tror jag en dag att fira och hylla de goda resultaten inom miljöområdet skulle vara ett intressant tillskott i Sverige. Samtidigt som det alltid går att förbättras skulle ett evenemang som Earth Day främja utvecklingen och innovation av nya lösningar för en mer hållbar framtid. Så gå ihop tillsammans Sverige! Fira framgångarna, dela med er av resultaten, föreslå nya initiativ och agera kollektivt för miljön.
  Sophie Jansson
  Earth Day

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra