Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Våtmarksaktivist: Därför vågar jag riskera fängelse och är stolt över det jag gör

    Bild på Klimatalliansens talesperson och folkhögskoleläraren William Grönlund
    - Jag är stolt över min medverkan i Återställ Våtmarkers aktion i Grimsås, säger William Grönlund i sitt SMB-inlägg. Foto: Privat

    Aktivister som försöker hindra starten av torvbrytning på Grimsås mosse i västsvenska Tranemo kommun möter uppslutning från bybor och samhällsförening – men också hot om åtal och fängelse. Aktivisten, Klimatalliansens talesperson och folkhögskoleläraren William Grönlund beskriver i ett debattinlägg varför han tagit steget till aktivism och olydnad mot lagen. Och varför han är stolt över det.

    ……………………………………………………………………………..

    Detta är ett debattinlägg. Åsikterna som framförs är författarens egna.

    ………………………………………………………………………………

    DEBATT ”Det är helt ofattbart att höra. Detta är den viktigaste skogen i mitt liv. Du får gärna skicka bilder sedan så kan jag dela med släktingar. Tack för att ni är där!” 

    Meddelandet kommer från en gammal studiekamrat. Hon syftar egentligen inte på en skog, utan på Grimsås mosse. Hon har sett mig på Facebook. Där sitter jag en dag på vingliga störar fyra meter upp i luften, för att dagen efter huttrande frysa i ett dike med brunsörjigt vatten upp till bröstet. Jag deltar för första gången i en aktion med Återställ Våtmarker. Jag fyller femtio år i augusti. Mitt liv har varit ett laglydigt liv, med bara två fortkörningsböter i bagaget. Inte prickfritt, men jag är stolt över det. Nu riskerar jag att gripas och åtalas för grovt olaga intrång, med upp till tre års fängelse på straffskalan.

    Det kanske låter konstigt, men stoltheten växer. 

    Grimsås mosse är ett område på 100 hektar i Tranemo kommun. Där har Neova, ett finskt statligt bolag, fått tillstånd att först rensa hela området från träd, buskar och sly. Sedan ska företaget tömma det på vatten, för att avslutningsvis hyvla av växtligheten och successivt omvandla mossen till ett stort svart dagbrott. Naturresursen är torv, som ska omvandlas till energi. Den ska alltså brännas upp. Vägen från mosse till atmosfär kunde inte vara kortare. Återställ Våtmarker försöker stoppa brytningen och i stället bygga ett naturreservat, med spångar, utkikstorn och informationstavlor. 

    Med mossbrytningen kommer stora risker för Grimsås dricksvatten. Många oroas också över damm, buller och hur järnvägens bärighet i mosskanten kommer att påverkas. Uppslutningen mot Neovas verksamhet är total. Idrottsföreningen upplåter sina lokaler till Återställ Våtmarker. Kicki, en temperamentsfull kvinna som närmar sig åttio år, bakar blåbärspajer till aktivisternas eftermiddagskaffe. Hon är orolig för det kanske finns någon mejeriprodukt i den pajdeg hon köpt. Hon vet ju att många av aktivisterna är veganer och alla är värda en pajbit. ”Ni är ju mina hjältar”, säger hon.

    Fick kedjor och cykellås

    När kaffet och pajerna har dukats fram på altanen till fotbollsföreningens klubbhus dyker två unga flickor upp i sommarklänningar. De är kanske fem och sju år gamla. I sina händer har de grå plastpåsar. ”Mamma sa att ni kanske ville ha det här”, säger dem och lägger plastpåsarna med en duns på bordet. Vi plockar ut flera nyinköpta tjocka cykellås, hänglås och kedjor. Ja, det är verkligen sådant som aktivister vill ha! Flickorna tar emot en rungande applåd och springer iväg innan vi hinner bjuda dem på Kickis blåbärspaj. 

    Det jag inte vågar berätta för Grimsåsborna är att det finns ytterligare en ”exportvara” som kommer med brytningen av torv. Jag har mailat en torvmarksforskare och frågat vad Neovas brytning kommer att innebära. En försiktig skattning är ytterligare totalt drygt 300 000 ton koldioxid till atmosfären. Effekterna av för tidiga dödsfall till följd av utsläpp av koldioxid är, enligt vetenskaplig uppskattning ungefär en död person per 1000 ton utsläpp.

    Matematiken är enkel. Torvbrytningen på mossen kommer att leda till att 300 personer kommer att avlida för tidigt. De första att gå under på grund av värmeeffekterna kopplade till klimatet är gamla, sjuka och riktigt små barn. Och de lever långt från Sverige. Från Grimsås går döden på export.

    Människorna i Grimsås minns min väns farfar. De berättar att han var tydlig med att ”det ALDRIG skulle brytas torv på hans älskade mosse så länge han var i livet”. Men nu är han död. Jag valde att under tre dagar riskera tre års fängelse för hans mosse, för Grimsåsbornas rätt till rent vatten och för att 300 personer som lever någon helt annanstans skall få fortsätta göra det. 

    Det är inte så konstigt att stoltheten växer. 

    William Grönlund

    Folkhögskollärare och klimataktivist. 


    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.