Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  De 5 knäppaste idéerna för att fixa klimatet

  Vi är många som vill lösa klimatproblemen, och en del kreativa människor kommer på fantastiska idéer för att fixa klimatet. Alla idéer är dock inte bra idéer, här är Supermiljöbloggens lista på de fem galnaste förslagen för att lösa klimatproblemet.

  5 – Dumpa järnflisor i havet

  Den Kanadensiske affärsmannen Russ Georg ville väldigt gärna kunna fortsätta tjäna pengar på sina koldioxidutsläppande gaskraftverk, så för att motverka det bestämde han sig för att pröva en okonventionell metod. Han hyrde en båt och körde ut 100 ton järnsulfat som han sedan dumpade i havet. Tanken var att det skulle uppmuntra algblomning, vilket binder koldioxid, men istället leder den typen av dumpning till att vattnet blir giftigt och skadar ekosystemen, utan att lösa några klimatproblem alls. Det enda miljöpositiva med hela historien var att Georg fick dryga böter när hans experiment avslöjades, vilket förhoppningsvis får honom att sluta försöka använda havet som sin privata experimentverkstad.

  4 – Bygg ut kärnkraften och skicka avfallet till solen

  Bra förvaringsplats?

  Nästa briljanta ide på listan kommer från hemmaplan. Sverigedemokraten Tom Thörnquist har en vanligt förekommande ide om hur vi löser klimatproblemet – bygg ut kärnkraften. Men när han sen ska svara på hur vi löser problemet med kärnkraftsavfallet blir det intressant. ”Kärnavfallet kan man sedan om femtio år skicka till månens baksida eller in i solen” berättade han för en skolklass i förra valrörelsen. Bara i Sverige kommer våra reaktorer producera 12 000 ton avfall under in livstid, så nästa stora infrastrukturprojekt kanske blir en rymdflotta för SD:s del?

  3 – Mixtra ännu mer med atmosfären

  Ett av de galnaste förslagen som fortfarande diskuteras seriöst i vissa kretsar är tanken om att spendera miljarder kronor årligen på att släppa ut stora mängder sulfater i atmosfären. Tanken är att de ska reflektera bort solstrålarna och sänka temperaturen. Problemen med idén är dock många. Nya flygningar måste hela tiden ske då de gamla sulfaterna försvinner ut atmosfären. De nya utsläppen riskerar också att förändra klimatet på andra sätt och bland annat leda till fler torrperioder och skada ozonlagret. Förslaget gör ingenting för att lösa havsförsurningen som koldioxidutsläppen orsakar konstaterar en undersökning från 2009. Och allvarligt talat, kan vi inte komma på något bättre sätt än att släppa ut ännu mer avgaser i atmosfären?

  2 – Rymdspeglar

  1000 såna här i omloppsbana kanske gör susen? Foto: Epicture

  En klassiker som vägrar dö. Idén om att skicka upp tusentals speglar i omloppsbana runt jorden för att reflektera bort solstrålning har till och med lyfts av USA:s regering 2007. Ingen tar den på allvar, utom de personer som väldigt gärna vill slippa göra satsningar på saker som faktiskt  funkar. Ändå fortsätter förslaget att cirkulera med jämna mellanrum, ofta påhejade av media som gillar storslagna enkla lösningar som fixar allt. Förespråkarna borde ta sig själva en titt i spegeln och fråga sig varför de hellre skickar upp saker i rymden än att satsa på mer förnybar energi.

  1 – Solceller runt månen

  Vinnaren i kategorin dummaste klimatlösning går ändå till företaget Shimziu constructions som hävdar att de vill bygga solpaneler runt hela månen, energin som produceras ska sen skickas till jorden via laserstrålar. Planen är alltså att ta sig upp till månen, där ingen människa varit på över 40 år, och därefter bygga upp gigantiska fabriker av material som finns på plats, vilket ska producera solceller som kan täcka hela planeten. Och för att fixa biffen behöver de bygga ut ett järnvägssystem också. Till saken hör dessutom att koldioxidutsläppen som bekant behöver minska typ igår, så inte nog med att projektet är löjligt dyrt och orealistiskt, även om det var genomförbart skulle det bli klart på tok för sent för att göra någon skillnad.

  Bra försök hörrni, men de här idéerna får åka direkt ned i Sverkers soptunna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.