Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Allt fler investerar grönt, vilket är positivt. Tyvärr visar nu en granskning genomförd av Svenska Dagbladet att en av Sveriges mest populära gröna fonder, Handelsbanken Hållbar Energi, har innehav i företag som till viss del sysslar med fossil energi. 

  De senaste åren har det blivit allt mer fokus på hur viktigt det är med gröna investeringar och det är ett budskap som många tagit till sig. Enligt Avanza har antalet personer som sparar i hållbarhetsfonder dubblerats sedan förra året. En förståelig utveckling eftersom det var de gröna fonderna som gick bäst år 2020. Sedan lockas sannolikt många av att grönt sparande, enligt Naturskyddsföreningen, innebär att ens pengar gör gott och inte investeras i miljöskadlig verksamhet.

  Bland Sveriges mest populära gröna fonder återfinns Handelsbanken Hållbar Energi. Det är en svanenmärkt fond som förra året hade en kursutveckling på över 100 procent. Svenska Dagbladet skriver att fonden bara via Avanza har 167 000 sparare och förvaltar ett kapital på 32 miljarder kronor. 

  Tyvärr visar nu Svenska Dagbladets granskning att omkring fyra procent av fondens innehav finns i bolag som till viss del sysslar med fossil energi. Det handlar främst om placeringar i det kinesiska energibolaget Longyuan Power Group. Det är en av världens största producenter av vindkraft, men som även äger två kolkraftverk. Svenska Dagbladet skriver att det i företagets bolagsrapporter inte nämns några planer på att avveckla kolkraftverken.

  Enligt Svenska Dagbladets granskning anger inte Handelsbanken i sin information om fonden att den även har innehav i bolag med kolkraftverk och i den hållbarhetsrapport som fonden bereder för Svanen nämns heller ingenting om kolkraftverken.

  Då blir det en extra stor besvikelse att pengarna går till kinesisk kolkraft. Det är viktigt att spararna får en rättvis chans att antingen byta till en bättre produkt, eller ställa krav på att man höjer hållbarheten i produkterna, säger Jakob König, projekt­ledare för projektet Fair Finance Guide på Sveriges konsu­menter, till Svenska Dagbladet.

  Fondförvaltaren Patric Lindqvist säger i en kommentar till Svenska Dagbladet att investeringarna kopplade till fossil energi är lägre än fyra procent eftersom kolkraften bara står för en mindre del av Longyuan Power Groups verksamhet. Han menar även att alla bolag i fonden gör något viktigt. 

  Alla bolag som finns i fonden gör något som är viktigt. Men det kan vara så att bolagen gör en bra grej, men kanske inte på ett bra sätt. Då är det viktigt att vi är med i de bolagen, och ser till att de börjar göra sakerna på rätt sätt, säger Patric Lindqvist till Svenska Dagbladet.

  Visst, bolag som strävar efter att bli grönare behöver investerare, men samtidigt krävs transparens för köpare som vill göra välgrundade gröna beslut. Precis som Jakob König från Fair Finance Guide påpekar, besvikelsen blir stor när de pengar kunder låtits tro gått till hållbar energi i verkligheten kan ha gått till kinesisk kolkraft. Slutsatsen bör därför bli att Handelsbanken måste bättra sig, öka transparensen och införa nolltollerans när det kommer till fossilt – åtminstone för fonder där man redan lovat fossilfritt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!