Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Endast elva av 349 riksdagsledamöter lovar att de inte kommer nöjesflyga nästa år. Detta trots att coronapandemin och den pågående klimatkrisen kräver ändrade resvanor hos befolkningen.

  Inför 2021 har den politiskt obundna organisationen Vi håller oss på jorden frågat samtliga ledamöter i Sveriges riksdag om de kommer att avstå från att flyga nästa år.

  Ledamöterna kunde välja mellan tre jakande svarsalternativ: Om de kommer att stanna på marken så länge klimatet kräver, om de ska låta bli att flyga helt under 2021, eller om de väljer låta bli att nöjesflyga under 2021.

  Av de 33 ledamöter som ens bemödade sig att svara kunde endast elva stycken (!) tänka sig något av ovan nämnda alternativ. Alla riksdagsledamöter som svarade ja till något av alternativen representerar Vänsterpartiet eller Miljöpartiet.

  Att se att andra är beredda att faktiskt göra det som krävs för att lösa klimatkrisen är ett effektivt sätt att få fler människor att inse klimatkrisens allvar och vilken omställning som krävs. Extra viktigt är det att politiker, forskare och andra som kommunicerar klimatkrisen lever som de lär eftersom människor då tar deras budskap på allvar, säger Maja Rosén från Vi håller oss på jorden

  Det finns också politiker som Moderaternas Jan Ericson (känd som klimatförnekare), som ”inte ser någon anledning alls” att sluta nöjesflyga och flyga i tjänsten. Sverigedemokraternas Björn Söder skriver i sitt svar att han ”inte alls delar synen på att flyget har stor klimatpåverkan”. Han menar att flyget bara står för två till tre procent av jordens samlade klimatutsläpp, utan att ta hänsyn till vare sig höghöjdseffekter eller att bortvalda flygresor är den största insatsen enskilda personer kan göra för klimatet.

  I undersökningen svarar en del politiker att de måste flyga i jobbet. Andra, till exempel Barbro Westerholm från Liberalerna och Rickard Nordin från Centerpartiet, vill inte delta i kampanjen men svarar att de ändå inte lär flyga under 2021.

  Vi håller oss på jorden tycker att riksdagsledamöterna både borde föregå med gott exempel och avancera politiken på området.

  Sluta stötta flygbranschen med skattepengar som behövs till annat och se till att flyget betalar sina kostnader. Det borde inte ens vara möjligt att nöjesflyga i det akuta läge vi befinner oss i, säger Maja Rosén.

  Flyget är det mest utsläppsintensiva transportmedlet som finns och har en mycket hög klimatpåverkan. Antalet flygresor som Sveriges befolkning gör har ökat med 120 procent sedan år 1990, enligt Naturvårdsverket. Antalet internationella resor har nästan fördubblats under samma period.


  Anmäl dig till kampanjen Flygfritt 2021 på https://vihallerosspajorden.se/.
  Artikeln har uppdaterats efter att en riksdagsledamot tillkommit.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.