2024: Några ljuspunkter för miljön – trots rekordvärme och extremväder
Storbritanniens sista kolkraftverk slog igen portarna, förnybar energi växte fortsatt snabbt och avskogningen i Amazonas minskade rejält. Det är några av de positiva nyheterna som BBC listar för att runda av detta annars dystra år för klimat och miljö.
Året 2024 gick till historien som det varmaste någonsin – medeltemperaturen steg för första gången till 1,5 grader över referensperioden 1850-1900. Stormar och andra extremväder har orsakat både dödsfall och stora skador. Ändå har klimatförnekarna och fördröjarna stärkt sina ställningar, framför allt med valet av Trump som USAs näste president. FNs klimatmöte i oljestaten Azerbajdzjan gav magert resultat: Utfasning av fossila bränslen ströks ur avtalet. Klimatbistånd till drabbade länder utlovades visserligen, men summan är otillräcklig. FNs miljömöte för biologisk mångfald gav inte heller de resultat många hoppades på, även om ursprungsbefolkningar fick en starkare ställning i förhandlingarna.
Men de dystra nyheterna är inte hela sanningen. BBC lyfter fram flera framsteg som faktiskt också skett under 2024.
Slutet för kolkraft i Storbritannien
Den 30 september slutade röken att bolma från skorstenarna på det sista kolkraftverket, Ratcliffe-on-Soar i Nottinghamshire. Ett historiskt ögonblick i koleldningens och den industriella revolutionens vagga. Anläggningen monteras nu ned och det är oklart vad som kommer att byggas på platsen, men batterilagring av energi är en möjlighet som diskuteras.
Förnybar energi fortsatte att växa
Minskande kostnader, framför allt för solenergi, har lett till en ökning av förnybar el globalt sett. I USA slog vindkraften rekord i april och gick om kolkraften. Den internationella energimyndigheten IEA förutspår att den förnybara energiproduktionen kommer att växa 2,7 gånger till 2030, vilket är nära FNs mål om en tredubbling. Vid slutet av detta decennium förväntas förnybara energikällor stå för hälften av all elektricitet. Lejonparten av den förnybara tillväxten kommer från ett land: Kina. 2030 beräknas landet stå för minst hälften av världens förnybara elkapacitet.
Floder, berg och valar blev ”juridiska personer”
I Ecuador har naturen, till exempel floder och skogar, rättigheter sedan flera år. Detta har visat sig vara ett effektivt sätt att skydda ekosystem. I år har exempelvis bergen Te Papakura o Taranaki på Nya Zeeland erkänts som ”förfädernas berg” och fått rättslig status som juridisk person. I Brasilien har vågor, valar och delfiner fått egna rättigheter i vissa områden.
Stort havsområde skyddat vid Azorerna
I Nordatlanten etablerades regionens största skyddade havsområde. Cirka 287 000 kvadratkilometer, 30 procent av havet runt den portugisiska skärgården, omfattas. Hälften av området har fått ett starkt skydd, där inget fiske eller utvinning av naturresurser tillåts.
Skogsskövlingen i Amazonas minskade
Under tolv månader fram till juli 2024 avskogades drygt 6000 kvadratkilometer av regnskogen. Trots att detta är ett område lika stort som den amerikanska delataten Delaware, är det den lägsta siffran på nio år. Detta trots att skogsbränderna 18-faldigades (!) på grund av en historisk torka. President Lula, som kom till makten för två år sedan, har lovat ett slut på skövlingen av Amazonas till år 2030.
Skydd för biologisk mångfald fungerar
En stor genomgång i tidskriften Science omfattande 186 olika studier (och över 600 fall) visade tidigare i år att åtgärder för att skydda natur fungerar: I två av tre fall vänds trenden och förlusten av biologisk mångfald minskar. BBC rapporterar dels om Kazakhstan där Saiga-antilopen räddats från utrotning, och dels om projekt i Kalifornien ledda av ursprungsbefolkningen Yurok-stammen. Där har lax återvänt till Klamathfloden genom att en damm tagits bort. Dessutom seglar kondorer, en helig fågel för stammen, numera åter fram över Yurok-territoriet.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till