82 länder i koalition mot marknära utsläpp
Att minska utsläppen av metan, ozon och sot har stor betydelse för att nå 2-gradersmålet. Dessa gaser stannar bara en kort tid i atmosfären, men har ändå stor inverkan på växthuseffekt och hälsa. 82 länder samlas i veckan i Paris för att försöka lösa problemet.
Flera pilotprojekt har dragits igång för att minska diselutsläpp från lastbilar och sot från spisar i utvecklingsländer. Metanläckage från soptippar och gas-och oljeledningar ska spåras och stoppas.
Metan stannar i atmosfären i ca åtta år, och räknas därmed som en ”kortlivad” gas. Trots detta är metan en mycket potent växthusgas, vilket betyder att den har stor betydelse för klimatet.
Professor Örjan Gustafsson vid Stockholms universitet som forskar om marknära växthusgaser, är positiv till koalitionen, men efterlyser samarbete med de länder som släpper ut mest:
– Koalitionen ska fortsätta på den väg de har startat på. Sen kommer det utmaningar här framöver med verifikation (bevisa klimateffekten) och att få med Indien och Kina, men jag tycker att de är på rätt väg, säger han till Sveriges Radio.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till