Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  82 länder i koalition mot marknära utsläpp

  Att minska utsläppen av metan, ozon och sot har stor betydelse för att nå 2-gradersmålet. Dessa gaser stannar bara en kort tid i atmosfären, men har ändå stor inverkan på växthuseffekt och hälsa. 82 länder samlas i veckan i Paris för att försöka lösa problemet.
  Flera pilotprojekt har dragits igång för att minska diselutsläpp från lastbilar och sot från spisar i utvecklingsländer. Metanläckage från soptippar och gas-och oljeledningar ska spåras och stoppas.
  Metan stannar i atmosfären i ca åtta år, och räknas därmed som en ”kortlivad” gas. Trots detta är metan en mycket potent växthusgas, vilket betyder att den har stor betydelse för klimatet.
  Professor Örjan Gustafsson vid Stockholms universitet som forskar om marknära växthusgaser, är positiv till koalitionen, men efterlyser samarbete med de länder som släpper ut mest:
  – Koalitionen ska fortsätta på den väg de har startat på. Sen kommer det utmaningar här framöver med verifikation (bevisa klimateffekten) och att få med Indien och Kina, men jag tycker att de är på rätt väg, säger han till Sveriges Radio.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.