Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Afrikas största stad kan snart vara obeboelig

  Lagos, Nigeria Foto: Reginald Bassey CC-by-SA 4.0

  Trafikanter vadar genom knähögt vatten, hus översvämmas och ekonomin paralyseras. ”Välkommen till Lagos under regnperioden”, skriver CNN.

  Delar av nigerianska miljonstaden Lagos ligger under vatten. De senaste åren har regnperioden, som vanligtvis pågår mellan mars och november, blivit allt värre. En av de värsta översvämningarna någonsin träffade Lagos största affärsområde i mitten av juli, trots att september brukar vara den värsta månaden. Översvämningarnas ekonomiska kostnad har beräknats uppgå till fyra miljarder dollar per år, och data från NEMA vittnade att mer än två miljoner av invånarna direkt påverkats av översvämningarna år 2020.

  På grund av en försämrad ekonomi skriver CNN att Nigerias kassa för att hantera klimatförändringar krympt, men landet lovar ändå att satsa mer på klimatåtgärder. Frågan är om det finns något annat val. Lagos ligger vid atlantkusten och är hem till över 24 miljoner människor, och staden påverkas i dag starkt av havsnivåhöjningar, översvämningar och erosion. Människans utsläpp har spåtts höja havsnivån med två meter till 2100, men enligt en brittisk studie kommer en meters havsnivåhöjning ge ”katastrofal effekt” längs den nigerianska kusten. Forskare varnar nu att Lagos snart kan vara obeboeligt.

  Havsnivåhöjningar är en viktig fråga för fler städer än Lagos. I en rapport sägs människans utsläpp ”inom tre decennier” kunna skapa bestånde översvämningar på land som i dag är hem till över 300 miljoner människor. Världen har den här sommaren fått utstå olika extremväder i form av värmeböljor, torkaskogsbränder, skyfall och översvämningar. Frågan är inte längre när klimatkatastroferna kommer. Frågan är när de börjar leda till kraftfull politisk handling.

  Läs mer: ”Extremvärme och skogsbränder i Sydeuropa”

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.