Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Alger kan skadas vid ökad försurning

Några av världshavens viktigaste primärproducenter är hotade. Kiselalgernas förmåga att växa och fånga in koldioxid kan försämras med ökad försurning i haven, enligt en ny artikel skriven av Tim Radford i The Ecologist.

Ökad försurning i Södra Oceanen har visat sig kunna försämra tillväxten av kiselalger. Dessa encelliga alger är visserligen små, men står för en stor och otroligt viktig del av havsekosystemen då de är huvudföda åt många andra arter.

Nu har forskning från experiment gjorda vid Alfred Wegener Institutet, Helmholtz Centre för Polar and Marin Forskning i Bremerhaven, Tyskland, visat att en ökad försurning i haven kan leda till sämre tillväxt av algerna. Vid konstant ljus kunde koldioxiden som tillsatts ge en bättre tillväxt, det vill säga fungera som näringsämne. Vid skiftande ljus däremot, vilket mer simulerar riktiga förhållanden, växte istället algerna långsammare vid lägre pH.

Resultaten indikerar att vid en högre försurning kan produktionen av alger försämras. Kiselalgerna tar upp enorma mängder koldioxid från atmosfären och vid en försämrad produktion skulle även denna del påverkas negativt där mer koldioxid stannar kvar i atmosfären.

Kiselalger uppfyller en viktig roll för jordens klimatsystem, säger Dr Hoppe. De kan absorbera stora mängder koldioxid, vilket de binder in innan slutligen transporterar en del av det till havens djup. När det väl är där, stannar växthusgasen naturligt lagrad för sekler.

Forskarna menar även att experimentet har sina begränsningar. Försöket gjordes bara på en typ av alg tagen från ett specifikt hav. Det genomfördes dessutom småskaligt på laboratorium istället för i havet, något som kan ge ett mindre säkert resultat, då havet har ett flertal faktorer som kan påverka. Sedan innan vet man att både fisk och korallreven påverkas negativt av ökad försurning.


Kiselalgerna ingår i gruppen primärproducenter, vilket är organismer som omvandlar solenergi till kolhydrater.

 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra