Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ändrade matvanor behövs för att få ner utsläppen från jordbruket

  Bonusen är att klimatsmart mat även är bra för hälsan, det visar en ny rapport.

  Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050? Det är namnet på en ny rapport från Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Livsmedelsverket som publicerades i förra veckan.

  I rapporten framgår att vi i Sverige släpper ut ungefär två ton med koldioxidekvivalenter per person och år som har en koppling till den mat vi äter. Men det finns en rad olika sätt att få ner dessa utsläpp.

  I ett pressmeddelande skriver myndigheterna:

  Det finns många vägar till en klimatsmart kost. Man kan minska sitt matsvinn, äta mer säsongsanpassat, äta mindre kött och välja det kött man äter med omsorg. Det går också att minska växthusgasutsläppen vid produktionen av livsmedel, till exempel genom att gödsel rötas till biogas eller att fossila bränslen ersätts med förnybara.

  En fördel som framgår av rapporten är att ändrade matvanor inte bara är bra för klimatet. Folkhälsan har även mycket att vinna. Monika Pearson på Livsmedelsverket kommenterar saken så här i pressmeddelandet:

  – En slutsats är att det som är bra för klimatet också är bra för hälsan.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.