Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Både Socialdemokraterna och regeringen vill öka flygandet

  Socialdemokraterna vill tillsammans med näringslivet utöka flygandet genom att bygga ut Arlanda, samtidigt säger regeringen att de vill öka flygandet genom att öppna upp den tidigare militära flygplatsen Ärna för civilflyg.

  Flyget är ett av Sveriges snabbast växande utsläppskällor, sen 1990 har koldioxidutsläppen ökat med 70 procent. Med det i åtanke är ett minskat flygande en viktig miljöåtgärd, inte minst eftersom flyget inte betalar för sina utsläpp genom någon skatt som exempelvis bilarna gör. Trots detta har både regeringen och socialdemokraterna i dagarna gjort utspel som istället öppnar upp för ett ökat flygande och därmed ökade utsläpp.

  Socialdemokraterna vill samarbeta med näringslivet för att öka flygandet från Arlanda, tanken är att öka flygplatsens destinationer till östra Asien och Nordamerika, långväga resmål som därmed ger höga klimatutsläpp. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson försvarar satsningen i Dagens Industri med att säga att det är viktigt för svensk konkurrenskraft, och dessutom blir det mindre utsläpp om människor flyger raka vägen istället för att mellanlanda. Andersson bortser dock ifrån att fler sträckor ger fler totala resor, så att låtsas som att detta skulle vara bra för miljön är inte hederligt.

  Regeringen å sin sida beslutade idag att säga ja till civilflyg vid flygplatsen Ärna i Uppsala (som alltså ligger typ en halvtimme från Arlanda). Detta trots kommunalt motstånd, då Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet i Uppsala har uppmanat regeringen att säga nej till förslaget. Även mark och miljödomstolen har uppmanat till att stoppa förslaget då det leder till ökade klimatutsläpp, höjda bullernivåer och kan hota grundvattnet i området. I en debattartikel undertecknad av försvarsminister Karin Engström och miljöminister Lena Ek där beslutet förklaras så nämner de inte ens miljön.

  Samtidigt som förhandlingarna om ett nytt klimatavtal pågår för fullt i Warszawa vill svenska partier öka utsläppen från flyget. Är det bara jag, eller vore det trevligt om partierna försökte vara lite konsekventa när de sysslade med miljöfrågor?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.