Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Blåmusslorna kan försvinna i ett varmare klimat

  Foto: Benutzer:Darkone

  Längs de svenska, norska och danska kusterna ser mängden blåmusslor ut att minska till följd av ändrat klimat. Istället blir de japanska jätteostronen en allt vanligare syn. 
  Att få se blåmusslor längs den svenska växtkusten har tidigare inte varit något ovanligt. På senare år har det dock blivit allt svårare att hitta de små filtrerarna, istället är det de japanska jätteostronen som blivit en vanligare syn på klipphällar och strandkanter, något som tidningen Sveriges Natur skriver om.

  Blåmusselbankarna är viktiga för oss. Många andra arter är associerade till bankarna och musslornas filtrerande förmåga förbättrar vattenkvaliteten på många sätt. Det kan nog bli aktuellt med att försöka restaurera gamla bankar framöver genom att försöka plantera ut nya musslor, säger Maria Kilnäs, naturavdelningen vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

  Varför mängden musslor minskar tror forskarna inte beror på konkurrens från ostronen, tvärtom verkar de kunna gynna varandra. Istället verkar det vara ett varmare klimat som är boven.

  Det som observerats när man undersöker saken är att blåmusslor förökar sig sämre vid varmare vintrar men man vet ännu inte vad det beror på. Forskare tror det kan bero på att rovdjur som lever på mussellarver återvänder till grundare vatten tidigare på året efter varmare vintrar, men det är endast spekulationer, säger Åsa Strand, forskare vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs Universitet.

  En annan orsak forskarna spekulerar i är om varmare vintrar leder till mer stress för blåmusslorna, vilket i sin tur gör dem mer mottagliga för virus och andra infektionssjukdomar som påverkar både musslorna själva och ekosystemen de är kopplade till.
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra