Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  COP: Desperationen växer

  Dragningen av nuläget pågår fortfarande, land efter land begär ordet för att upprepa att vi bara har timmar kvar att nå ett avtal…

  Förhandlingarna går trögt med bara några timmar kvar

  Gällande Kyotoprotokollets forsättning, fortsätter förhandlingarna utifrån en ny textversion, med målet att ”få in mycket av det viktigaste” och ”nå ett balanserat paket”. Länkar till det långsiktiga avtalet måste klargöras.

  För finansieringsfrågorna kommer ett andra utkast innan klockan fem Dohatid. För LCA-spåret som tänks slutföras här väntar man på slutligt godkännande av ministrar för en kompromisslösning. För det långsiktiga avtalet (ADP) har man nu en fjärde textversion, med svåra diskussioner kvar om bl.a. utsläppsnivåer och basår, och allt påverkas av diskussionen i andra forum. För skadeståndsmekanismen (Loss&Damage) kan inget av de liggande förslagen godkännas av alla parter, en kompromisstext diskuteras nu.

  Endast teknikcenter och regler för rapportering har nått en överenskommelse.

  Connie Hedegaard anger å EU:s vägnar att LCA inte tillräckligt tydligt slår fast att utsläppen måste minska, att Kyotoprotokollet går i rätt riktning, men är kopplat till ADP och finansiering. Gällande Loss&Damage är EU extremt oroade att många års arbete kan gå förlorade om man inte hittar en mer ambitiös kompromiss än den som nu föreslås. Venezuela angav i sitt tal att ordet som behövs är inte ”package” utan ”ambition”, medan Filipinerna igen höll det mest rörande talet, utifrån orkankatastrofen där, med uppmaning till alla att göra mer.

  Ordförande klubbade av informationsmötet som bjuder in till nytt möte klockan fyra svensk tid, utan att ange någon sluttid för mötet – eller någon konkret ambition.

  /Mattias Goldmann, på plats i Doha

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.