Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dålig miljöeffekt med hyrkläder

  Trenden att hyra kläder är tyvärr inte en given klimatlösning. Det kan i värsta fall vara värre än att köpa och slänga kläderna, visar en ny studie.

  En finsk forskargrupp har jämfört klimatavtrycken för ett par jeans som ägs och görs av med på fem olika sätt, till exempel textilåtervinning, second hand-försäljning och uthyrning.

  Förvånande nog var uthyrningen den mest klimatbelastande – till och med värre än att köpa kläderna nya och kasta i soporna. Det skriver Råd & Rön. Anledningen är att det krävs väldigt mycket transport och tvätt när samma plagg skickas fram och tillbaka flera gånger.

  Forskarna bakom studien konstaterar att miljönyttan med cirkulära modeller är komplex och att man inte ska utgå från att uthyrning alltid är det mest hållbara, enligt DN.

  Lösningen är ändå inte att köpa nytt, eftersom även nyköp och textilåtervinning har enormt stor påverkan på miljö och klimat. Experter efterfrågar istället en sundare helhetsinställning till konsumtion.

  När man hela tiden jämför mellan att hyra eller köpa nytt uppmuntras hela idén om att kläder ska vara utbytbara och kortsiktiga. Det vi behöver är mer långsiktiga relationer till kläder, som vi har haft tidigare, säger Magdalena Petersson McIntyre, vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Göteborgs universitet, till Råd & Rön.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!