Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dåligt år för ekologisk odling

  Under flera år har den ekologiska odlingen ökat i Sverige. Men förra året tog det stopp.

  Jordbruksverket konstaterar i ett nytt statistiskt meddelande att knappt 16 procent av den svenska jordbruksmarken (betes- och åkermark) brukades med ekologiska produktionsmetoder förra året. Det är i princip lika stor areal som året innan vilket får Jordbruksverket att konstatera:

  Under flera år har ekologisk odling stadigt ökat men 2012 tog det stopp.

  Målet inom landsbygdsprogrammet är att 20 procent av jordbruksmarken i slutet av detta år ska brukas med ekologiska produktionsmetoder. Samtidigt nådde Sverige endast upp till 15,7 procent under förra året.

  Maria Dirke, verksamhetsledare på Ekologiska lantbrukarna, säger i ett pressmeddelande att detta är ett ”resultat av osäkra politiska signaler”.

  – Om vi i Sverige menar allvar med att vilja uppnå våra nationella miljökvalitetsmål ligger ekologisk produktion mycket bra till för att åstadkomma dessa mål. Därför är det förvånansvärt att den politiska viljan inte är tydligare, säger Dirke.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.