Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  De röstade nej till att rädda EU:s utsläppshandel

  Moderaternas fyra EU-parlamentariker Gunnar Hökmark, Christoffer Fjellner, Anna Maria Corazza Bildt och Anna Ibrisagic röstade idag nej till ett förslag som tillfälligt skulle ta bort 900 miljoner utsläppsrätter från EU:s marknad. De moderata ledamöterna bidrog till att fälla förslaget. Därmed väntas priset för att släppa ut koldioxid vara fortsatt lågt.

  – Genom att rösta FÖR förslaget att reformera utsläppshandeln underlättar de fyra svenska EU-parlamentarikerna ur den konservativa gruppen för att öppna upp för ny klimatdestruktiv kolkraft. Svenska klimatboven Vattenfall får nya incitament för att behålla sina kolkraftverk, säger Martina Krüger, klimat- och energiansvarig på Greenpeace

  EU:s utsläppshandel omfattar ungefär hälften av EU:s utsläpp. Systemet, som inrättades 2005, innebär att företag inom den tunga industrin köper och säljer utsläppsrätter som ger dem rätt att släppa ut en viss mängd koldioxid. På senare år har priset på utsläppsrätter sjunkit dramatiskt. För närvarande är priset för att släppa ut ett ton koldioxid så lågt som 2,63 euro. Därmed hotas hela systemet av kollaps när företagen kan släppa ut hur mycket som helst utan att det känns i plånboken.

  Detta är bakgrunden till att flera länder velat strama upp systemet och ta bort utsläppsrätter, för att få upp priset. Efter långa diskussioner lade EU-kommissionen fram ett kompromissförslag som tillfälligt skulle ta bort 900 miljoner ton koldioxid från marknaden, för att på så vis få upp priset. Men EU-kommissionens förslag har alltså fallit.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!