Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  De senaste åren de varmaste någonsin och 2021 var inget undantag

  2021 var det sjätte varmaste året för jorden någonsin och de senaste sju åren har varit de varmaste någonsin. Den samlade bilden från olika klimatrapporter bekräftar bilden av en varmare värld.

  De samlade klimatrapporterna för 2021 bekräftar det preliminära uppskattningar visat. Förra året blev ytterligare ett varmt år ihågkommet för värmeböljor, skogsbränder och skyfall över hela världen. Enligt oberoende analyser från NASA och USA:s vädermyndighet NOAA blev jordens globala genomsnittliga yttemperatur år 2021 det sjätte varmaste någonsin. Därmed går de i linje med tidigare sammanställningar från Copernicus och WMO som kom tidigare i år.

  Källa: Climate Central

  Enligt NASA var jorden under 2021 cirka 1,1 grader Celsius varmare än genomsnittet från det sena 1800-talet. NASA-administratören Bill Nelson betonade att åtta av de tio varmaste åren globalt inträffat under det senaste decenniet, vilket understryker behovet av djärva åtgärder:

  Vetenskapen lämnar inget utrymme för tvivel: klimatförändringar är vår tids existentiella hot.

  Källa: NOAA

  Även Berkeley Earth drar slutsatsen att 2021 nominellt var det sjätte varmaste året på jorden sedan 1850 och prognostiserar att den globala temperaturen kommer att nå 1,5 år 2033 och 2 grader år 2060. Nominellt var förra året det femte varmaste året på land och det sjunde varmaste året i haven. Med de senaste sju åren som de varmaste någonsin ser de en stark överensstämmelse med den globala klimatkrisen. Och även om det inte var ett rekordvarmt år 2021 totalt sett, hade 8,3 procent av jordens yta ett rekordvarmt årligt genomsnitt lokalt 2021 och Berkeley Earth uppskattar att 1,8 miljarder människor upplevde ett rekordhögt årsgenomsnitt 2021, inklusive större delen av Kinas befolkning.

  Källa: Berkeley Earth

  För USA blev 2021 det fjärde varmaste året under den 127-åriga rekordperioden, enligt NOAA. De sex varmaste åren som registrerats har alla inträffat sedan 2012. Förra året innebar även att landet drabbades av tjugo katastrofer som var och en översteg en miljard dollar, vilket är bara två händelser ifrån rekordet som sattes 2020. Nästan hälften av alla amerikanare upplevde någon klimatkatastrof under förra året.

  Källa: NOAA

  Katastroferna orsakade minst 688 dödsfall och många fler skadades. Sammantaget gick notan på motsvarande 1 300 miljarder svenska kronor, vilket innebär att 2021 blev det tredje dyraste år som uppmätts för extremväder. Dyrast och dödligast blev orkanen Ida som ledde till att minst 439 människor miste livet och orsakade skador på 65 miljarder dollar.

  Denna uppvärmningstrend runt om i världen beror på mänskliga aktiviteter som har ökat utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser till atmosfären och effekterna av den globala uppvärmningen blir bara tydligare fär varje år som går. Om inte klimatfrågan blir en avgörande valfråga i höst och behandlas seriöst är det dessvärre inget annat än en stor skandal.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.