Extremväder här för att stanna: Uppdaterad FN-rapport för 2021
De senaste sju åren är på väg att bli de sju varmaste åren som har uppmätts. Den globala havsnivån stiger allt snabbare. Klimatförändringen ökar risken för extrema väder som de översvämningar som drabbade Europa i somras, visar en ny WMO-rapport som sammanfattar årets första nio månaderna.
FN:s klimattoppmöte COP26 är i full gång i Glasgow och den första stora rapporten som släpptes var Meteorologiska Världsorganisationen WMO:s provisoriska årsrapport State of the Global Climate 2021.
Rapporten kombinerar data från flera FN-organ, nationella meteorologiska, hydrologiska tjänster och vetenskapliga experter och bekräftar egentligen bara bilden från tidigare rapporter, det vill säga att det blir allt varmare och att extremvädren ökar.
Årets sommar utgjorde en tydlig fond för denna förändring i form av värmeböljor, skogsbränder och skyfall över hela världen. Årets juni och juli var de varmaste månaderna uppmätta. Flera värmeböljor drabbade sydvästra USA. Death Valley i Kalifornien nådde 54,4 grader den 9 juli, det tangerade en liknande temperatur 2020 som är den högsta temperatur som har uppmätts sedan slutet på 1930-talet.
Även Europa slog nytt värmerekord med 48,8°C och värmeböljan Lucifer dominerade med sitt högtryck över Medelhavsländerna där tusentals bränder bröt ut och där Grekland drabbades extra hårt. Sammantaget upplevde Europa sin varmaste sommar någonsin.
Samtidigt orsakade enorma skogsbränderna i nordöstra Ryssland rekordstora koldioxidutsläpp och rekordstora bränder härjade i Kalifornien och Oregon.
Den europeiska sommaren präglades även av våtare förhållanden än genomsnittet med översvämningar i Centraleuropa och torrare än genomsnittliga förhållanden i söder och nordost. Extrema skyfall och översvämningar i framförallt Tyskland och Belgien chockade Europa, men även Luxemburg, Nederländerna och Schweiz och senare även Gävle. Även i Kina föll rekordstora regnmängder.
Dessa extremväder hade inte hänt utan global uppvärmning, visar ny analys från den brittiska nationella vädertjänsten Met Office. Forskare har räknat ut hur mycket mer sannolikt klimatkrisen gjorde de höga temperaturerna. Under nästan alla de senaste 150 åren var den förväntade frekvensen av en europeisk sommar så varm som 2021 inte högre än en gång vart tiotusende år.
Enligt WMO-rapporten är de senaste sju åren på väg att bli de varmaste någonsin och för första gången är den 20-åriga globala medeltemperaturen en grad över förindustriella nivåer. Den globala medeltemperaturen för de första nio månaderna 2021, januari till september, låg cirka 1,09 grader över genomsnittet från förindustriell tid, 1850–1900, enligt rapporten.
Med rekordhöga koncentrationer av växthusgaser i atmosfären och tillhörande global uppvärmning driver planeten nu in på okänt territorium, enligt WMO.
– Extrema väderhändelser är den nya normen, säger WMO:s chef Professor Petteri Taalas, chef för FN:s meteorologiska världsorganisation i pressmeddelandet och betonar att det finns en ökande mängd vetenskapliga bevis för att vissa av dem bär på spår från klimatförändring orsakad av människan.
Den extrema värmeböljan i USA och Kanada skulle nämligen varit “praktiskt taget omöjlig” utan mänskligt inflytande, enligt en analys av av World Weather Attribution (WWA). Samma forskargrupp fann även att den extrema nederbörden i Centraleuropa blev mellan 1,2 och nio gånger mer sannolik att inträffa på grund av uppvärmningen.
Enligt WMO upplevde stora delar av haven upplevde åtminstone en kraftig marin värmebölja under 2021 och haven har inte varit så försurade på minst 26 000 år.
Den genomsnittliga globala medelhavsnivåhöjningen låg på 4,4 mm per år mellan 2013 och 2021, vilket är en fördubbling jämfört med perioden 1993 och 2002. Samtidigt nådde den arktiska isen rekordlåga nivåer och för första gången någonsin observerade forskare nederbörd på toppen av Grönland. Samtidigt gick de nordamerikanska värmeböljorna hårt åt de regionala glaciärerna.
WMO-rapporten presenterades under invigningen av FN:s klimatmöte COP 26 och skickar därmed ett budskap till världens länder som samlats att det är nu eller aldrig om vi ska komma på banan för att klara klimatkrisen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till