Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  En cykelbana som du aldrig sett den förut

  Foto: Thomas Lygum Sidelmann

  Det är trångt i städerna. Därför kommer några danskar nu med en radikal idé: Gör om bilvägar till cykelgator.
  I städer trängs många människor och sätt att transportera sig. Av någon outgrundlig anledning tycks det alltid vara de som transporterar sig minst effektivt och tar upp mest plats som får störst utrymme, nämligen bilisterna.
  I Danmark har man sedan länge bra cykelbanor jämfört med de svenska. Men det räcker inte, eftersom så många cyklar till vardags. Därför föreslår Ole Kassow (Purpose Makers), Mikael Colville-Andersen (Copenhagenize.eu) och Thomas Lygum Sidelmann (Urban Action) att man ska göra om gator i städer till cykelgator.
  Idén med en cykelgata är att cyklisterna är viktigast. Planeringen utgår från de som cyklar. Man får fortfarande åka bil på en cykelgata, men på cyklisternas villkor. Bilister får köra max 20 kilometer i timmen och ska lämna företräde för cyklisterna.
  Problemet med att bygga vanliga cykelbanor är att man måste ta bort P-platser, vilket trafikkontoret ofta inte vill. Med denna lösning blir de flesta P-platserna kvar, men var tionde görs om till cykelparkering och små grönområden där man kan sätta sig ner och ta det lugnt. P-platserna får en dörrzon, så att bilisterna kan kliva ur bilen utan att skada cyklisterna.
  Idén med cykelgator har redan testats i danska Århus med stor framgång.
  Ole Kassow, en av förslagets upphovsmän säger: ”Sedan Andra världskriget har stadens gator varit bilens domän. Cykelgator markerar ett paradigmskifte där vi kommer tillbaka till den mänskliga gatan”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.