Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny undersökning från Hagainitiativet visar att majoriteten större börsbolag har ambitiösa klimatmål. Dock behövs politiskt stöd för att företagens mål ska nås, menar företagsnätverkets generalsekreterare.

  Det är tydligt att näringslivet vill mer än politiken när det kommer till klimat. Det har gått så långt att företag skriver protestlistor. En minst sagt oväntad utveckling.  

  Nu visar företagsnätverket Hagainitiativets årliga undersökning ännu en gång att inom näringslivet är man redo att ställa om. Hela 84 av 128 stora bolag på börsen, betydligt fler än hälften, har satt mål om att halvera sina klimatpåverkande utsläpp.

  Företagen vill mer än politiken

  Det här blir en skarp kontrast till den nuvarande regeringens klimatpolitik där man inte ens verkar tycka att det är viktigt att nå de uppsatta klimatmålen.

  Enligt Hagainitiativets generalsekreterare Nina Ekelund är de stora börsbolagen viktiga eftersom de påverkar hela värdekedjor. Hon poängterar dock även att det behövs en klimatpolitik som stödjer företagens arbete.   

  Stora bolag på börsen är viktiga. Genom deras målsättningar påverkar de andra företag i sin värdekedja. För att företag ska kunna nå sina mål och bidra med utsläppsminskningar krävs att politiken bidrar med långsiktiga och förutsägbara spelregler.

  Att näringslivet svängt, att man vill gå före, har emellertid inte hänt över en natt. Som SMB tidigare rapporterat skedde det redan föregående år ett skifte bland investerare, nu går kapitalet till gröna satsningar. Vilket dock inte är märkligt eftersom det finns tydliga samband mellan företags hållbarhetsarbete och finansiell framgång.

  Nyare bolag bland de som inte satt några klimatmål alls

  Hagainitiativets undersökning visar även att en minoritet av bolagen inte satt några klimatmål alls. Totalt handlar det om nio procent av företagen och det är framförallt nyare bolag. Det tyder på att det även finns samband mellan företags mognadsgrad och hur långt de kommit i sitt klimatarbete.

  Der här sambandet syns även i forskning där slutsatsen är att nyare företag behöver extra stöd för lyckas med sitt hållbarhetsarbete. Frågan är om politiken är beredd på att ge det.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!