Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Energiexpert: Bättre för både ekonomi och miljö om Vattenfall behåller och fasar ut brunkolet

  Foto: Daniel Mueller / Greeneace

  Debatten om Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet fortsätter. 

  Sveriges radios Studio ett medverkade i veckan den fristående energiexperten Jonas Almquist. På frågan om Vattenfall bör sälja eller behålla och fasa ut sin brunkolsverksamhet svarade Jonas Almquist:

  – I Vattenfalls perspektiv är det både ekonomiskt och det miljömässigt bästa att behålla brunkolet och att man tillsammans med den tyska staten tar och kommer överens om en plan att avveckla det under en realistiskt tidsperiod. Skulle man sälja brunkolsverksamheten i dag med de enorma risker som det innebär – man kan inte förutspå hur framtiden ser ut eftersom det finns en politisk vilja att minska ner brunkolet – så tror jag att både Vattenfall och de svenska skattebetalarna skulle få mer pengar in i kassan om man  behöll brunkolsverksamheten under en avvecklingsperiod. Och miljömässigt skulle det vara väldigt mycket bättre också, i och med att om man säljer brunkolsverksamheten skulle det garanterat vara till en köpare som har för avsikt att använda kraftverken så länge det går och därmed skulle man få väldigt stora CO2-utsläpp.

  Åsikterna om detta går dock isär kraftigt. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om den långa rad av ledarskribenter som menar att en utfasning tvärtom skulle innebära miljardkostnader för Vattenfall och de svenska skattebetalarna. Supermiljöbloggen har också skrivit om andra som är inne på Jonas Almquist linje och som menar att det bästa vore om Vattenfall fasar ut brunkolsverksamheten, exempelvis Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre, GreenpeaceMiljöpartiet, Vänsterpartiet, SSU och Socialdemokrater för tro och solidaritet.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.