Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Erlandssons svar till SMB + Chatta med Eskil

  Foto: Regeringen

  Igår citerade SMB en intervju där landsbygdsminister Eskil Erlandsson uttalade sig kring ekologiska och Fairtrade-märkta produkter. Erlandsson vill idag förtydliga uttalandet, vilket han gör i citatet nedan. I kombination med Erlandssons svar har vi också arrangerat en chatt där ni läsare får ställa frågor till Eskil imorgon torsdag 10.30-11.00 SMB:s facebooksida.

  Jag tycker att det är jätteviktigt att kommunerna ställer krav på den maten som de köper in till de offentliga köken. När jag reser runt i landet och besöker skolor och äldreboenden lyfter jag därför ofta frågan om att kommunerna ska ta fram en livsmedelspolicy. Det viktigaste av allt är nämligen att kommunpolitikerna bestämmer sig för vilken mat som ska serveras i kommunen. När man väl har bestämt det ska man ställa sig frågan vilka krav man ska ställa för att få just den maten.
  Om man är mån om att maten produceras utan bekämpningsmedel – ja då ska man ställa krav på ekologiskt. Om man vill att djuren ska ha haft det bra finns det  ytterligare krav man kan ställa i upphandlingen. Det är inte jag som vet bäst vad man ska äta i Vetlanda, Åre eller Kalix. Det vet människorna som bor där. Därför vill jag inte sätt upp klumpiga statliga mål för vilken mat som ska serveras på Mogärdeskolan, Mörsils förskola eller Skogsgläntans äldreboende. Det måste och ska kommunpolitikerna ta ansvar för, utifrån de mål man har satt upp och utifrån de lokala förutsättningarna.
  Jag vill gärna att man köper in mat som har producerats med hög miljöhänsyn, gott djurskydd och goda arbetsvillkor. Jag jobbar varje dag inom ramen för ”Sverige – det nya Matlandet” för att underlätta för kommunerna att ställa den typen av krav på sin mat.

  Den ursprungliga intervjun gjordes av journalisten David Kjell och publicerades i Blekinge Läns Tidning den sjätte mars. När SMB ringde upp Kjell för att få en kommentar kring intervjun svarade han att det kan ha skett något missförstånd. Han sa att Erlandsson i intervjun också poängterat att de inte vill bestämma hur kommunerna ska göra och att det viktigaste för ministern var att maten var gratis, näringsriktig och säker (att du inte blir sjuk av den).
  Erlandssons pressekreterare Madeleine Van der Veer svarade att ministern vill ha höga krav och att höga krav är det viktigaste, inte märkning. Som exempel tog hon upp att EU-ekologiskt tillåter att djur slaktas utan bedövning vilket svensk djurskyddslagstiftning inte tillåter.
  Chatten äger rum på Supermiljöbloggens facebooksida imorgon förmiddag (torsdag 13/4) 10.30-11.00. SMB kommer kontinuerligt moderera under halvtimmen. Om du har en fråga utan möjlighet att medverka under halvtimmen kan du maila frågan i förväg till beatrice@supermiljobloggen.se.
  Regler för chatten:
  Supermiljöbloggen är en miljöinriktad hemsida och frågorna bör alltså röra miljö och Erlandssons politiska arbete och åsikter. Självklart måste en god ton hållas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.