(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

EU initiativ för “grön” offentlig upphandling

Foto: EU parlamentet

Förra veckan röstade EU parlamentets inremarknadsutskott för ett förslag om att offentlig upphandling även ska få ta hänsyn till miljön.

Den offentliga upphandlingen av varor och tjänster i EU uppgår varje år till ca en femtedel av BNP. I Sverige beräknas den uppgå till mellan 450-535 miljarder kr per år, enligt Konkurrensverket. EU kommissionen har föreslagit ändringar av direktivet om offentlig upphandling. Med de nya reglerna skulle upphandlande institutioner inte vara tvungna att ta det lägsta anbudet, utan även kunna beakta miljömässiga och sociala hänsyn samt innovation.

Till Europaportalen säger socialdemokraten Marc Tarabella som är ansvarig ledamot i utskottet att: ”Det är ett stort steg framåt att tydligt säga att lägsta pris inte längre är det viktigaste kriteriet för att tilldela ett kontrakt, utan snarare det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet”. De nya reglerna ska gälla för större upphandlingar som övergår ett värde av ca 43 miljoner kr. EU parlamentet beräknas rösta om förslaget i sin helhet i november. Tillsvidare finns frivilliga riktlinjer för grön offentlig upphandling.

Grön offentlig upphandling i all ära, men samtidigt syftar reglerna för upphandling till att befästa grundprinciperna för den inre marknaden och öka handeln mellan EU länder. Och ökad handel inom EU medför problem för miljön eftersom fler långväga transporter bidrar till växande utsläpp från transportsektorn.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.