Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-kommissionär uppmanar till utfasning av fossilsubventioner

  EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard uppmanade i veckan till en utfasning av subventioner till fossila bränslen.

  Enligt International Energy Agency uppgick subventionerna till fossila bränslen till 523 miljarder USD under 2011, vilket var en ökning med 30 procent jämfört med året innan. Hedegaard uppmanar Världsbanken, Europeiska investeringsbanken och Europeiska utvecklingsbanken, som gemensamt lånar ut ca 168 miljarder dollar varje år, att göra gemensam sak tillsammans med sina EU och OECD partners och ställa krav på utfasning av subventioner till fossila bränslen i utvecklingsländer. Offentliga resurser borde istället användas för mer hållbara investeringar.

  Detta är mycket lovande. Men subventioner till fossila bränslen är inte bara ett problem i utvecklingsländer. Enligt en kartläggning från OECD uppgår subventionerna till fossila bränslen i OECD-länder till 55-90 miljarder USD per år. Dessutom visar IMF i en rapport att subventionerna kan uppgå till 1900 miljarder USD per år om man även räknar in kostnaden för miljöförstörningen, samt att 40 procent av dessa subventioner återfinns i rika länder.

  Att hjälpa utvecklingsländer att fasa ut subventioner är viktigt. Men viktigast är att ta itu med problemet på hemmaplan. Enligt FN:s klimatkonvention från 1992 har OECD länder det största ansvaret för att minska utsläppen av växthusgaser och förhindra katastrofala klimatförändringar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.