Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-parlamentet vill inte klassa skogsspill som förnybart

  Foto: SMB

  Det blåser skogliga stridsvindar i EU. Parlamentet röstar nej till att rötter, grenar och trädtoppar från skogsindustrin ska klassas som förnybart.

  Skogens roll i EU:s klimatarbete är en het potatis. I veckans omröstningar stod det klart att EU-parlamentet vill se skärpta krav för att bioenergi ska kunna användas i förnybartdirektivet i unionens klimatpaket Fit For 55, rapporterar Dagens Industri. Parlamentet vill bland annat att användning av rötter, grenar och trädtoppar gradvis ska fasas ut för att bränsle ska få kallas grönt.

  Resultatet beskrivs i DN som en kompromiss där ingen är riktigt nöjd. På motståndarsidan menar man att en ändrad klassning för bioenergi gör det svårare för svensk fjärrvärme och Sveriges möjligheter att bidra till EU:s klimatmål. Kritiker till biomassan menar istället att ursprungsförslaget urholkats och att skogen behövs som kolsänka och för att värna biologisk mångfald.

  Parlamentet vill också se skarpare mål om förnybart – 45 procents andel av energimixen 2045. Ambitionerna skiljer sig från ministerrådet, där medlemsländernas ministrarna anser att 40 procent förnybart räcker, varav eldning av biomassa ska räknas. Sverige, som har en stor skogsindustri, har varit pådrivande i ministerrådet för bioenergins räkning. Nu ska parlamentet och ministerrådet förhandla om slutresultatet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.