Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Bränderna rasar vidare i södra Europa – och det har bara börjat. Sommaren 2021 har varit väldigt brandintensiv till följd av värmeböljor och torka. Just nu upplever stora delar av Sydeuropa värme som inte skådats på flera decennier och massiva skogsbränder. Samtidigt fortsätter bränderna i USA och i Sibirien.

  Sedan några dagar har extrem hetta kommit att prägla medelhavet med värmeböljor i Grekland, Turkiet, Italien, Spanien och flera stora bränder rasar nu i södra Europa. Medelhavsområdet har blivit ett centrum för skogsbränder och brandintensiteten i Turkiet når nya rekord. Enligt Copernicus Atmosphere Monitoring Service – som noggrant följer skogsbrandsaktiviteterna i östra Medelhavsområdet – ökar skogsbrändernas utsläpp och intensitet snabbt och även länder som Marocko, Albanien, Grekland, Nordmakedonien och Libanon kan komma att påverkas.

  På vissa ställen har det varit temperaturer på uppemot på 50 grader och dessutom driver kraftiga vindar på. I Grekland har det exempelvis inte varit lika varmt på över tre decennier och hundratals brandmän, släckningsflygplan och helikoptrar arbetar med att släcka en skogsbrand som har tvingat flera byar att evakuera. Temperaturen i landet har klättrat upp till mellan 42 och 45 grader, vilket är ovanligt varmt, enligt SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

  Värmen håller dessutom i sig även på nätterna med tropiska nätter på över 25 grader. Värmen har lett till flera allvarliga bränder och under ett dygn bröt ett 60-tal skogsbränder ut, varav de flesta snabbt kunnat kontrolleras. Samtidigt närmar sig stora bränder huvudstaden Aten, vilket fått tusentals invånare att lämna sina hem, skriver Al Jazeera. På grekiska ön Rhodos utbröt under söndagen en brand som slog ut stora delar av elnätet. Bränderna hotar nu även den arkeologiska plats som markerar födelsen för de olympiska spelen, enligt AFP.

  Luftkonditionerade anläggningar har öppnat för hemlösa av regeringen och medborgare uppmanas begränsa sin elkonsumtion för att elnätet inte ska kollapsa. Enligt SMHI:s vädertjänst är den lägsta temperaturen 28-29 grader över de närmsta dygnen i både Aten och på Rhodos.

  Skogsbränder i Turkiet 30 juli. Källa: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery 

  Sedan onsdagen förra veckan brinner det även i skog och mark i Turkiet och minst åtta personer har dött i de bränderna. Temperaturerna har stigit över 40 grader och hundratals bränder har brutit ut, vilket tvingat människor att evakueras från byar och turistorter. Levent Pandir som driver hotell i turistorten Bodrum säger till SVT att han har varit med om skogsbränder tidigare, men inte så här:

  Det är självklart skrämmande. Jag har aldrig varit med om bränder i den här skalan.

  Ett turkiskt värmekraftverk har tvingats evakuerats då skogsbränderna som rasar i landet har kommit farligt nära anläggningen, skriver Al Jazeera. Även i Italien har det brunnit där den italienska brandkåren tvingats ingripa mot över 800 skogsbränder och Katalonien i Spanien har också plågas hårt av skogsbränder. Samtidigt rasar Finlands största skogsbrand på över 50 år fortfarande i Kalajoki i norra Österbotten.

  En sommar av extremväder

  Som SMB tidigare skrivit om präglas den här sommaren av olika extremväder i form av värmeböljor, torka, skogsbränder men även skyfall och översvämningar.

  I början av juni 2021 drabbades Mellanöstern av en värmebölja och temperaturer på över 51 grader uppnåddes. I slutet av juni pressades sedan den amerikanska västern hårt av en de mest extrema värmeböljorna som någonsin observerats så tidigt på säsongen, därav benämningen “megavärmebölja“. Efter det drabbades västra USA och Kanada av en historisk värmebölja där en värmekupol gjorde att värmeutvecklingen blev extra svår. Enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus var årets juni den varmaste juni som någonsin uppmätts i Nordamerika.

  Den lilla staden Lytton i västra Kanada där extrema värmerekord sattes tre dagar i rad började strax därefter brinna och dess invånare fick snabbt evakuera. I Oregon pågår fortfarande en av de värsta i delstatens historia och över 2 000 brandmän arbetar med att försöka begränsa den så kallade Bootleg-branden och i norra Kalifornien rasar Dixie-branden vidare och har tagit ny fart och tvingar nu invånare att fly för en andra gång. Det är delstatens största brand någonsin och i Oregon har Bootlegbranden ställt till med stora problem. Även på en av Hawaiis öar pågår rekordstora bränder.

  De enorma skogsbränderna i nordöstra Ryssland har orsakat rekordstora koldioxidutsläpp i sommar, enligt satellitdata från Copernicus. Redan har mer koldioxid frigjorts jämfört med förra årets rekord på 450 miljoner ton, trots att flera veckor av brandsäsongen i landet återstår. Röken från skogsbränderna i Sibirien nådde nyligen Nordpolen och kommer även att nå Kanada.

  Som SMB tidigare skrivit om börjar forskare bli allt bättre på att kunna koppla dessa extremhändelser med den av människan orsakad globala upphettningen, vilket var fallet med de nordamerikanska bränderna som utan denna påverkan skulle vara nästintill osannolika. Klimatmodeller projekterar att värmeböljor kommer regelbundet att slå nya rekord och framkalla mer värmestress före slutet av seklet och värmeböljorna förväntas drastiskt förvärras på norra halvklotet, varnar studier. När de globala temperaturerna har ökat har extrema värmehändelser på norra halvklotet inträffat med högre frekvens och intensitet. Världshälsoorganisationen rapporterar att mer än 160 000 värmerelaterade dödsfall inträffade från 1998 till 2017 globalt och dessa lär öka framöver om inte länder blir bättre på att anpassa sig till den förändring som redan är här. I Tyskland förbereder sig myndigheterna för en ny verklighet i spåren av sommarens extremväder och klimatexperter frågar sig nu varför man inte agerat tidigare.

  Detta är en fråga som bör ställas till oss alla.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.